Соціально-економічна нерівність у національному та глобальному вимірі: сучасний погляд на проблему - Адамик, Вікторія (Вісник Економіки, 2019)
Розглянуто основні аспекти та прояви соціально-економічної нерівності у сучасному світі, серед яких: диференціація за доходами та багатством, гендерна нерівність, розрив у рівні та якості життя між сільським та міським населенням та працівниками з різних галузей національної економіки, освітня нерівність та бідність, нерівність на ринку праці, вікова диференціація добробуту, цифровий розрив та стратифікація. Наголошено на об’єктивній притаманності соціально-економічної нерівності та поляризації в будь-якій економічній системі, як  національній, так і глобальній, та її позитивних (стимулюючих) наслідках. Вказано на недостатність оцінювання глибини нерівності лише за допомогою традиційних показників (ВВП на душу населення, коефіцієнт  Джині, індекс Кейтца та інших), які не дають змоги виявити всі її прояви та загрози в умовах сучасних політичних та геоекономічних  трансформацій. Охарактеризовано інтегральні індекси, за допомогою яких можна оцінити соціально-економічні розриви за якісними параметрами, такі як Індекс соціального прогресу, Індекс якості життя,  а також Індекс інклюзивного розвитку як найповніший і найбільш придатний для виявлення нерівності на національному та глобальному рівні. Доведено, що нерівність за доходами та багатством (активами) є центральним, однак не єдиним аспектом проблеми нерівності у сучасному світі, а всі прояви (форми) нерівності перебувають у нерозривному причинно-наслідковому зв’язку. Здійснено часткові міжнародні порівняння та проаналізовано ситуацію в Україні (за різними аспектами нерівності). Зазначено, що в останні роки особливо гостро і загрозливо для майбутнього соціально-економічного розвитку стоїть питання освітньої нерівності та цифрової стратифікації. Подолання виявлених проблем можливе завдяки інструментарію національної та міжнародної політики з подолання бідності, спрямованої на підвищення рівня інклюзивності економік країн світу та нівелювання дії  екстрактивних інститутів.