Актуальні проблеми функціонування ринку фінансових послуг в Україні - Письменна, Тетяна (Вісник Економіки, 2019)
Вступ. Наголошено на тому, що сталий розвиток економіки країни можливий при ефективному функціонуванні ринку фінансових послуг. Його формують сфери професійної діяльності суб’єктів, які надають страхові, банківські та інвестиційні послуги.Мета. Мета наукового дослідження полягає у виявленні проблем, які стримують розвиток ринку фінансових послуг в Україні.Методи. При проведенні дослідження застосовано такі загальнонаукові методи теоретичного пізнання, як індукція, аналіз та узагальнення.Результати. Проаналізовано основні показники функціонування вітчизняного ринку страхових послуг. За обсягами валових страхових премій і страхових виплат визначено, що найбільш розвинутим видом страхування є автострахування. Загалом констатовано поступальний розвиток різних видів страхування на страховому ринку України. Серед усіх видів страхування виділено страхування життя через його соціально важливу роль. Рівень розвитку ринку страхування життя в Україні оцінено як низький.Активність вітчизняних банків на ринку фінансових послуг оцінено за допомогою обсягу коштів, отриманих від суб’єктів господарювання і фізичних осіб, та суми наданих їм валових кредитів. За сучасних умов вітчизняний банк практикується у фінансових послугах з інноваційною складовою.Проаналізовано основні показники функціонування вітчизняного ринку інвестиційних послуг за участю інститутів спільного інвестування. Про розвиток цього сегменту ринку інвестиційних послуг свідчить динаміка обсягу активів, що належать інвестиційним фондам. Констатовано недостатню участь населення в інститутах спільного інвестування.Перспективи. Результати проведеного наукового дослідження мають прикладний характер і можуть бути застосовані при реалізації стратегії розвитку ринку фінансових послуг України.