Оцінка впливу зовнішніх чинників на розвиток підприємництва в сфері туризму та гостинності України - Ніколайчук, Ольга (Вісник Економіки, 2019)
Мета статті – дослідити вплив ключових параметрів розвитку підприємництва сфери туризму та гостинності України. Предметом дослідження є фактори розвитку підприємництва в сфері туризму та гостинності України.Методи. Методами дослідження є систематизація та групування (для виявлення основних впливових чинників та їх розподілу за групами), методи економіко-математичної статистики та моделювання (для побудови кореляційнорегресійних моделей впливу факторів на розвиток підприємництва в сфері туризму та гостинності), абстрактно-логічний метод (для формулювання висновків).Результати. Проаналізовано основні показники розвитку підприємництва сфери гостинності та туризму в Україні: динаміку та структуру кількості суб’єктів бізнесу, чисельність зайнятих, обсяги реалізованої продукції. Для визначення перспектив розвитку підприємництва сфери туризму та гостинності України та виявлення ключових впливових чинників його активізації було проведено багатофакторний кореляційно-регресійний аналіз. У якості залежного показника було обрано обсяг реалізованої продукції всіх суб’єктів господарювання цієї галузі. За допомогою побудови кореляційної матриці виявлено найбільш впливові зовнішні фактори розвитку підприємницьких структур досліджуваної сфери бізнесу та згруповано їх у такі групи: соціально-економічне становище населення, ефективність державного управління, політичні чинники, розвиток транспортної інфраструктури, інвестиційно-фінансове забезпечення розвитку галузі, інфляційні процеси, інтеграція країни у світове господарство. Отримано регресійну модель залежності реалізованої продукції сфери туризму та гостинності від капіталовкладень у галузь. Зроблено висновок про те, що збільшення інвестицій  на 1 дол. США приводить до збільшення реалізованої продукції сфери туризму та гостинності на 1080,63 дол. США.