Управління реалізацією інноваційно-інвестиційних проєктів у житловому будівництві. - Микитюк, Юлія (Вісник Економіки, 2020)
Вступ. Інноваційно-інвестиційні проєкти в сфері житлового будівництва можна охарактеризувати, як проєкти, які здатні за відносно невеликих інвестицій забезпечити створення конкурентоспроможної продукції, реальне збільшення інвестиційного потенціалу та інвестиційних ресурсів будівельної організації. В     сучасних умовах також необхідно прагнути до того, щоби впровадження інноваційних проєктів, спрямованих на підвищення економічної ефективності будівництва, не зумовило зниження якості будівельної продукції (надійності конструкцій, привабливості архітектурних і конструктивних рішень будівель). Незалежно від напряму руху в бізнесі керівники будівельних організацій за наявності зацікавленості в розвитку компанії неминуче приходять до розуміння необхідності вдосконалення і розвитку методів управління інноваційними проєктами. Це сприяє формуванню ефективної корпоративної системи управління будівельними проєктами, адекватної умовам, що склалися на вітчизняному ринку будівельних послуг і враховує особливості та специфіку конкретного регіону. Водночас слід зазначити, що якщо на рівні відділів (ІТ-спрямованості), або окремих видів проєктів (наприклад, дослідження і розробки) методологія проєктного менеджменту застосовується в будівельній галузі дуже активно, то на рівні управління програмою і  портфелем проєктів, визначення їх пріоритетів, балансування портфеля і т. ін. теоретичних і практичних досліджень недостатньо.Мета дослідження полягає в розробці теоретичних положень управління реалізацією інноваційно-інвестиційних проєктів у житловому будівництві.Методи дослідження. В процесі розробки й обґрунтування результатів дослідження активно використовувалися такі методи дослідження: аналіз, синтез, моделювання, логічний, системний підхід, методи дедукції та індукції, а також спостереження, вимірювання, порівняння, експеримент. Результати. Виявлено особливості управління інноваційно-інвестиційними проєктами в житловому будівництві в управлінні одночасно декількома проєктами. Визначено складність у плануванні та організації взаємодії різноманітних суб’єктів (учасників) інноваційно-інвестиційних проєктів. Запропоновано враховувати ступінь ризику в процесі реалізації інноваційно-інвестиційних проєктів. Уточнено фактори впливу на ефективність інноваційно-інвестиційних проєктів. Визначено напрями розвитку структури корпоративної системи управління та державного регулювання інноваційно-інвестиційної сфери житлового будівництва.Перспективи. Перспективи подальшого розвитку дослідження полягають у розробленні методики формування інформаційного комплексу корпоративної системи управління портфелем проєктів, що охоплює набір нормативних документів, а також сукупність засобів і методів управління інноваційними проєктами, які забезпечують ефективну реалізацію різних проєктів організації за єдиними правилами на різних фазах їх життєвого циклу, що дає змогу підвищити системність управління проєктами, розширити керований діапазон життєвого циклу проєкту, підвищити рівень інтеграції і спеціалізації центру управління. Ключові слова: інновації, інноваційно-інвестиційні проєкти, ефективність інноваційно-інвестиційного проєкту, рівень ризику реалізації проєкту, управління інвестиційно-інноваційними проєктами, державне регулювання.