Багаторівневе стратегічне планування в системі інституційних механізмів управління в Україні - Дудар, Тарас (Вісник Економіки, 2020)
Вступ. Бджільництво є однією з традиційних і найбільш стародавніх галузей українського сільського господарства, яка займається розведенням бджіл і отриманням від них меду та інших продуктів бджільництва. З давніх-давен для українських селян мед був одним із головних товарів у тогочасній торгівлі та окремим джерелом прибутку.В сучасних умовах бджільництво виконує дуже важливу міжгалузеву багатогранну функцію, оскільки одержаний бджолиний мед і допоміжні продукти бджільництва (маточне молочко, віск, прополіс, бджолину отруту, квітковий пилок) широко використовують у понад 40 галузях промисловості, а також у медицині, скульптурі, живописі.Нині українське бджільництво є тією сферою економічної діяльності, що забезпечує не лише зайнятість населення, а й формує ринок продукції галузі, дає можливість розвивати в цьому виді агробізнес, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Підґрунтям для цього слугує не тільки те, що на частку України припадає близько 6% світового обсягу виробництва меду, а й в тому, що споживчий попит на український мед на світовому ринку динамічно зростає, і в результаті, наша держава увійшла в ТОП-3 найбільших світових експортерів бджолиного меду.Мета дослідження. Є системний аналіз динаміки виробництва і реалізації меду як основного продукту бджільництва в Україні, виявлення основних економіко- екологічних чинників формування попиту на бджолиний мед, обґрунтування стратегічних орієнтирів подальшого розвитку галузі бджільництва для гідної конкуренції на внутрішньому і світовому ринках меду.Результати. Встановлено, що головним ринком збуту для українського меду є країни ЄС, серед яких найбільшими споживачами є Німеччина, Польща. На другому місці після ЄС покупцем продукції вітчизняних пасічників стали США.Вказано, що для розширення експортних квот на постачання меду в країни ЄС, його виходу на нові сегменти світового ринку важливим чинником є впорядкування медового бізнесу.Підкреслено, що із-за нестабільності та існуючих викликів зовнішнього ринку меду, стратегія розвитку вітчизняного бджільництва повинна бути орієнтована не на збільшення кількості бджолосімей і валового виробництва меду, а на більш стабільний внутрішній ринок і сучасні технології доробки меду.Аргументовано доцільність створення кращих умов для реалізації продукції бджільництва малими і середніми сільськогосподарськими виробниками, які в результаті об’єднання ресурсів у кооперативах, отримають можливість застосовувати новітні технології, формувати свої маркетингові канали збуту продукції і тим самим зміцнювати власні позиції на агропродовольчому ринку.Перспективи. Необхідними напрямами подальших наукових досліджень у контексті розвитку бджільництва в Україні є дослідження проблем впорядкування системи медового бізнесу, підвищення якості бджолиного меду, адже саме ці важливі складові заслуговують на особливу увагу в питаннях подальшої адаптації галузі бджільництва до міжнародних стандартів та умов торгівлі.Ключові слова: бджільництво, мед, маркетингова кооперація, медовий бізнес, ринок меду, експорт, ціна, стандарти якості.