Досвід використання спеціалізованих електронних бухгалтерських машин - Муравський, Володимир; Муравський, Василь (Вісник Економіки, 2020)
Вступ. Інтенсифікація науково-технічного прогресу та актуалізація напівпровідникових технологій у 70-х XX ст. призвела до розвитку спеціалізованих електронно-обчислювальних машин («Електронних бухгалтерських машин»), призначених для автоматизації обліково-аналітичних робіт. Найбільшої популярності серед спеціалізованого обчислювального обладнання набула Електронна бухгалтерська машина «Іскра 554» (пізніше – «Іскра 555»), використання якої внесло суттєві зміни в облікову практику радянських підприємств.Мета дослідження полягає у науковому обґрунтуванні трансформаційних процесів в організації та методиці бухгалтерського обліку в умовах імплементації малих спеціалізованих електронних бухгалтерських машин (на прикладі «Іскра 554 (555)») на підприємствах і дослідженні досвіду їхнього використання для автоматизації облікових процесів за різними об’єктами та видами економічної діяльності.Методи. У процесі обґрунтування взаємозв’язку імплементації електронних бухгалтерських машин на радянських підприємствах та трансформації бухгалтерського обліку використовувалися загальнонаукові емпіричні та логічні методичні прийоми пізнання дійсності. Історичний метод дослідження фактів і явищ взятий за основу ретроспективного позиціонування еволюції спеціалізованих ЕОМ в умовах їхнього запровадження в облікову практику підприємств різних сфер діяльності. Інформаційною базою дослідження стали історичні документи щодо розвитку електронних бухгалтерських машин, наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених у частині автоматизації бухгалтерського обліку в СРСР тощо.Результати. Проаналізовано історію автоматизації бухгалтерського обліку з використанням Електронної бухгалтерської машини «Іскра 554 (555)».Здійснено порівняння технічних і функціональних характеристик радянських та зарубіжних малих спеціалізованих ЕОМ. Визначено вплив застосуванняЕлектронних бухгалтерських машин «Іскра 554 (555)» на організацію та методику бухгалтерського обліку в СРСР. Доведено, що імплементація спеціалізованого технічного обладнання в облікову практику радянських підприємств привела до актуалізації таблично-автоматизованої форми обліку. Досліджено досвід застосування Електронних бухгалтерських машин «Іскра     554     (555)» для автоматизації обробки облікової інформації у промисловості, торгівлі, сільському господарстві, автотранспорті, банківській та поштовій сфері й освіті.Перспективи. Не з’ясованим все ще є влив використання Електронних бухгалтерських машин «Іскра 554 (555)» на трансформацію функціональних обов’язків облікових та управлінських фахівців. Персоналізація облікових обчислень з використанням малих спеціалізованих ЕОМ стала причиною еволюційного удосконалення організаційної структури управління радянськими підприємствами, що потребує подальших наукових досліджень.Ключові слова: облік, автоматизація обліку, електронні бухгалтерські машини, ЕОМ СРСР, «Іскра 554 (555)».