Дефініція поняття «матеріально-технічні ресурси» та їх взаємозв’язок з іншими ресурсами у будівництві - Гуменна-Дерій, Марія (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. У статті висунуто нульову гіпотезу щодо неможливості існування матеріально-технічних ресурсів як самостійного об’єкта дослідження, адже сам по собі цей вид ресурсів не може бути ефективним, приносити прибуток чи соціальний ефект. Однозначно, що матеріально-технічні ресурси є продуктивними в процесі взаємодії з фінансовими, інформаційними, інноваційними, часовими та іншими видами ресурсів. Поява альтернативних джерел енергії, безперервна зміна законодавчої бази, вдосконалення технології будівництва, постійна боротьба за ресурси, зміна фінансових векторів висувають нові вимоги перед матеріально- технічними ресурсами будівництва та вимагають нових підходів до обліку і контролю за ними.Мета дослідження полягає у формулюванні дефініції поняття «матеріально- технічні ресурси» та виявленні їхнього взаємозв’язку з іншими ресурсами в будівництві.Методи дослідження. В статті використовувались загальнонаукові й специфічні методи дослідження, зокрема: порівняння – для вивчення теоретичних досліджень понятійно-категоріального апарату матеріальних та технічних ресурсів, а також активів і ресурсів; графічний – для вивчення обсягу капітальних інвестицій у житлове будівництво; аналізу та синтезу – в процесі виявлення напрямків взаємодії матеріально-технічних та інших видів ресурсів. Результати дослідження. В процесі дослідження виявлено відмінності у визначеннях понять «ресурси» та «активи». Визнано, що поняття «ресурси» є ширшим, ніж «активи», що дає змогу розмежувати ці дві дефініції для майбутнього аналізу їхніх складових. На основі аналізу понять «матеріальні» та «технічні» ресурси сформульовано авторську дефініцію «матеріально-технічні ресурси». До чинних визначень додано, що матеріально-технічні ресурси є одними із основних елементів підприємницького потенціалу, а також, що їхнє використання приносить не лише прибуток, а й соціальний ефект, особливо у будівництві. Крім цього, розкрито взаємозв’язок між матеріально-технічними й іншими видами ресурсів. Доведено нульову гіпотезу про те, що матеріально-технічні ресурси не є ефективними без зв’язку із іншими ресурсами, а їхній потенціал оцінюється за умови взаємодії з фінансовими, інформаційними, організаційними та часовими ресурсами.Перспективи. В майбутніх дослідженнях плануємо розкрити генезис матеріально-технічних ресурсів; визначити основні проблеми їх формування й ефективності використання; провести оцінювання динаміки і тенденцій поведінки аналітичних показників та дати відповідні пропозиції; розробити модель взаємозв’язку матеріально-технічних і фінансових ресурсів в обліку тощо.