Тенденції розвитку високотехнологічної сфери в умовах глобалізації - Отенко, Ірина; Птащенко, Олена (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. В дослідженні розглянуто основні особливості високотехнологічної сфери, представлено тенденції її розвитку з урахуванням вимог часу та процесів глобалізації та інтеграції на основі узагальнення та аналізу теоретичного, аналітичного та статистичного інформаційного пласту. Визначено, що поняття високих технологій – це нові технології, засновані на сучасному етапі науково- технічного розвитку. Вони відповідають конкретному переліку світових товарних ринків та пріоритетам науково-технічної та інноваційної політики розвинених країн. Особливістю високих технологій є те, що їхній швидкий розвиток змінює ринок та сприяє прискоренню в інших галузях економіки.Метою дослідження є вивчення процесу творення нових високих технологій, а предметом дослідження – аналіз основних тенденцій розвитку високотехнологічної галузі, а також розгляд процесів глобалізації в контексті їхнього впливу на високотехнологічну сферу. Дослідження базується на аналізі досліджень у сфері високих технологій та формуванні основних тенденцій розвитку високотехнологічної сфери, що дає змогу спрогнозувати основний вектор розвитку високотехнологічної сфери та можливість зробити прогноз розвитку вітчизняної високотехнологічної сфери.Методи дослідження. У праці використовувались загальнонаукові й специфічні методи дослідження, зокрема: порівняння – для вивчення теоретичних основ розвитку високотехнологічної сфери та становлення категоріального апарату дослідження; аналізу та синтезу – в процесі виявлення тенденцій розвитку високотехнологічної сфери.Результати дослідження. Технологічний прогрес повністю змінив структуру сучасної світової економіки. Завдяки технології на сьогодні розроблено нові види діяльності, багато з яких є ефективними та високорентабельними. Класичним прикладом впливу впровадження високих технологій у повсякденне життя є поява та використання нової інформаційної технології. Завдяки широкому використанню нової технології зв’язку різко знизились витрати на передачу голосу, даних, тексту, зображень, а також міжнародну плату за передачу інформації.Зазначимо, що не кожна технологія є товаром і не кожна марка є технологією. Технологія може бути товаром у певній сфері діяльності, від ідеї до ринку, де можна визначити додатки, які можна комерціалізувати, проаналізувати та використовувати. Однак у такому разі технологія повинна відповідати вимогам стандартних продуктів діяльності, таких як патенти, ноу-хау, промислові зразки, виробничі практики, обладнання та інше, технології, тобто технологічні процеси як засоби виробництва.Перспективи. В майбутніх дослідженнях плануємо визначити основні проблеми розвитку високотехнологічної сфери України; перспективним напрямом є вивчення основних характеристик високотехнологічної продукції, які формуються на кожному +етапі виробництва та, за наявності незадовільних характеристик, стосовно них можливе оперативне втручання в процес виробництва прототипного високотехнологічного продукту.Ключові слова: високі технології, високотехнологічна сфера, глобалізація, глобалізація економіки, інтеграція, інформатизація, світова економіка.