Оцінка ефективності використання земель об’єднаних територіальних громад із врахуванням встановлених зон обмежень - Бабушкіна, Руслана; Мацієвич, Тетяна (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Враховуючи необхідність забезпечення новостворених об’єднаних територіальних громад якісною та своєчасно розробленою документацією в контексті збалансування інтересів держави, регіону та об’єднаних територіальних громад є актуальним здійснення оцінювання впливу режимоутворювальних об’єктів на просторове планування території об’єднаної територіальної громади. Це дасть змогу мінімізувати земельні конфлікти та сприятиме залученню інвестиційних проєктів, досягненню стратегічних цілей та покращенню рівня якості життя населення.Метою дослідження є узагальнення теоретичних підходів та розробка рекомендації щодо напрямків підвищення ефективності використання земель об’єднаних територіальних громад із урахуванням встановлених зон обмежень з метою зрозумілого і прозорого розмежування повноважень на закріпленій території.Методи дослідження. Дослідження виконано за допомогою таких наукових методів, як: системно-структурний аналіз – у процесі дослідження сутності та систематизації обмежень у використанні земель навколо режимоутворювальних обмежень); статистичний і факторний аналіз – для вивчення плати за землю до місцевих бюджетів України; порівняльний аналіз – у процесі дослідження фактичного стану використання земель об’єднаних територіальних громад у Херсонській області.Результати. Досліджено чинне законодавче забезпечення правових форм планування функціонального використання й охорони земель об’єднаних територіальних громад з урахуванням обмежень та обтяжень. Проаналізовано режимоутворювальні об’єкти у використанні земель об’єднаних територіальних громад на прикладі Херсонської області з метою виявлення можливостей зміцнення економічного потенціалу на місцях. Доведено доцільність осучаснення законодавства, яке регулює питання діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій у сфері земельного законодавства.Перспективи. Потребує подальших наукових досліджень із формуванням конкретних пропозицій щодо порядку й умов включення до територій об’єднаних територіальних громад заповідників.Ключові слова: земельні ресурси, орендна плата, об’єднана територіальна громада, режимоутворювальні об’єкти, обмеження, просторовий розвиток територій, обтяження прав на земельну ділянку