Варіабельність індикаторів продовольчої безпеки України в контексті глобальних викликів - Карп, Ірина (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Впродовж останніх років гостро постала необхідність вирішення глобальних соціально-економічних проблем. Однією із важливих та актуальних є продовольча безпека. Забезпечення продовольчої безпеки в глобальному масштабі носить дуальний характер,зокрема, з однієї сторони є країни, які страждають від нестачі харчових продуктів і всіма можливими методами борються з голодом, а з іншої – ті, які потерпають від надлишків харчових продуктів, або від надмірної норми їх споживання і змушені боротися з ожирінням нації. Оцінювання рівня продовольчої безпеки розкривається через систему показників, які дають всебічну характеристику її поточного стану, структури, динаміки і тенденцій змін. Рівень продовольчої безпеки держави аналізується за допомогою оцінних індикаторів і критеріїв, що дозволяє використовувати їх при формуванні напрямів розвитку агропродовольчого сектора України.Мета. Метою статті є оцінювання рівня продовольчої безпеки України на основі дослідження її стану і динаміки, індикаторів доступності та структури споживання базових продуктів харчування.Методи.Для досягнення визначеної мети застосовано комплекс загальнонаукових методів: теоретичного узагальнення – для визначення сутності та змісту поняття «продовольча безпека країни»; статистичного аналізу – для оцінки індикаторів продовольчої безпеки України відповідно до їх порогових значень; порівняння і групування – для оцінки індикаторів продовольчої безпеки в динаміці; ретроспективного аналізу – для вивчення і порівняльного оцінювання показників продовольчої безпеки; абстрактно-логічний – для теоретичного узагальнення та формулювання висновків.Результати. Під час проведеного аналізу продуктової безпеки виявлено, що нинішня криза є певною нагодою застосувати нові інструменти для розвитку аграрного сектора. Обгрунтовано, що продовольчій безпеці належить ключова роль у соціально-економічному розвитку держави. На основі нормативно-правових актів визначено зміст продовольчої безпеки країни. Наголошено, що глобальним викликом продовольчій безпеці є загроза та поширення коронавірусу, оскільки в умовах запровадження карантинних обмежень ускладнюється доступ населення до продуктів харчування. Доведено, що забезпечення глобальної продовольчої безпеки в умовах подолання викликів пандемії коронавірусної інфекції вимагає від суспільства покращення співробітництва. З’ясовано та оцінено індикатори, що характеризують стан продовольчої безпеки України за основними групами харчових продуктів. Проаналізовано: впродовж 1990–2019 рр. зміни в якісному забезпеченні раціону людини основними видами продуктів; добову енергетичну цінність раціону людини; економічну доступність продуктів; достатність запасів зерна у державних резервах; диференціацію вартості харчування за соціальними групами; ємність внутрішнього ринку за окремими видами продуктів; продовольчу незалежність за окремим продуктом. На основі проведеного аналізу встановлено, що в раціоні людини скоротилося споживання молока і молокопродуктів, риби та плодово-ягідної продукції та підвищилося споживання картоплі та цукру. Виявлено утримання високого рівня частки витрат на харчування у сукупних споживчих витратах населення України, що обмежує можливості для задоволення соціально- культурних потреб. Доведено, що для підвищення рівня продовольчої безпеки країни в умовах сучасних глобальних викликів доцільно збалансувати систему продовольчої безпеки в розрізі оцінних критеріїв та показників.Перспективи. Перспективним напрямком дослідження постає питання необхідності удосконалення підходів до методичного оцінювання продовольчої безпеки країни у сегментах забезпечення її стратегічних орієнтирів та зміцнення в умовах посилення глобальних викликів.Ключові слова: продовольство, продовольчі ринки, продовольча безпека, індикатори продовольчої безпеки, глобальні виклики.