Накопичувальна система пенсійного забезпечення в Україні: теоретико-прикладний дискурс - Алексеєнко, Людмила (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Дослідження теоретичних і емпіричних аспектів накопичувальної системи пенсійного забезпечення має сприяти виявленню закономірностей та суперечностей її розвитку в соціумі. Для проведення дієвої економічної політики щодо запровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення необхідно визначити теоретичний концепт моделі активної ролі держави в суспільно- економічних процесах чи поміркованої ліберальної моделі. реформування системи пенсійного забезпечення є доволі тривалим процесом і потребує як визначення основних напрямів, принципів і заходів розвитку накопичувальної системи пенсійного забезпечення, так і зміни цінностей, принципів та норм поведінки громадян.Мета дослідження полягає в обґрунтуванні теоретичного концепта, тенденцій, проблем накопичувальної системи пенсійного забезпечення та напрямів її запровадження в соціум.Методи дослідження базуються на діалектичному методі наукового пізнання і системному підході до пізнання економічних явищ і процесів, теоретичного узагальнення, систематизації, що дало змогу розкрити проблематику накопичувальної системи пенсійного забезпечення на основі теоретичних концепцій і економіко-статистичного аналізу показників демографічного навантаження населенням допрацездатного та післяпрацездатного віку.Результати. проведено моніторинг показників, які впливають на запровадження другого рівня пенсійної системи. проаналізовано динаміку показників демографічного навантаження населенням допрацездатного та післяпрацездатного віку.Сконцентровано увагу на особливостях оплати праці найманих працівників та кінцевих споживчих витрат домогосподарств і сектору загального державного управління. З’ясовано, що загалом громадяни належать до старого населення, тому для попередження подальшого погіршення співвідношення між віковими групами доцільно підвищити дієвість системи соціального страхування. Обґрунтовано доцільність приділяти більшу увагу актуарній статистиці для визначення майбутніх розмірів пенсій і точного їх розрахунку.Перспективи. подальші дослідження важливо зосередити на підвищенні ефективності багатокомпонентної накопичувальної системи пенсійного забезпечення у контексті забезпечення відповідності цінностям, принципам і нормам соціуму.Ключові слова: соціальний захист населення, накопичувальна система пенсійного забезпечення, показники демографічного навантаження населенням, домогосподарства, сектор загального державного управління, доходи населення.