Налагодження й підтримка системи розрахунків аудиторських компаній з клієнтами: проблеми і перспективи - Сопко, Валерія; Рябчук, Катерина (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Дослідження сучасної системи розрахунків аудиторських компаній з клієнтами набувають все більшого розмаху, адже збільшується не лише кількість підприємств, що зобов’язані проходити аудит згідно з вимогами українського законодавства, а й кількість суб’єктів господарювання, котрі обирають таку послугу за власним бажанням через нестабільність в економічному середовищі, пов’язану з кризовими виявами, в тому числі через COVID-19 та обмежувальні заходи у всьому світі.Метою статті є аналіз і критичне оцінювання процесу налагодження й підтримки системи розрахунків аудиторських компаній з клієнтами, визначення їхнього реального стану та напрямів розвитку.Методи. під час дослідження процесу налагодження й підтримки системи розрахунків аудиторських компаній із клієнтами використовувались загальнонаукові методи пізнання – групування, порівняння, аналіз, синтез тощо. Застосування системного підходу в процесі проведення комплексного аналізу стану суб’єктів аудиторської діяльності і стану ринку аудиторських послуг дало змогу ідентифікувати основних клієнтів і специфіку послуг, котрі вони замовляють.Емпіричний метод застосовано щодо інформаційної бази дослідження, зокрема для моніторингу нормативно-правових актів України з питань аудиторської діяльності та питань аудиту фінансової звітності. порівняння й узагальнення застосовано щодо статистичних даних органів нагляду, а також у процесі оцінювання показників, репрезентованих у працях науковців і фахівців.Результати. Досліджено стан нормативно-правового регулювання розрахунків з клієнтами, визначено його теоретичне підґрунтя, наявні прогалини. проаналізовано сучасний стан, загальні тенденції розвитку ринку аудиторських послуг і визначено основні групи клієнтів і їхню специфіку. Досліджено вартість одного замовлення в розрізі груп регіонів України. Виявлено міру впливу COVID-19 на розрахунки з клієнтами, ринок аудиторських послуг та фінансовий стан аудиторських компаній. розкрито особливості типових договорів, форми розрахунків. Встановлено методи розрахунку вартості аудиту та чинники, що впливають на їхній вибір. Ідентифіковано основні зовнішні й внутрішні чинники, які впливають на стан розрахунків аудиторських компаній з клієнтами.Перспективи. У перспективі дослідження доцільно розвивати в руслі пошуку варіантів і можливостей надання нових видів аудиторських послуг, у тому числі на основі міжнародних практик, зростання міжнародної співпраці, активування здійснення розрахунків і надання послуг з використанням сучасних комп’ютерних технологій.Ключові слова: розрахунки з клієнтами, аудит фінансової звітності, аудиторські компанії, аудиторські послуги.