Вплив пандемії COVID-19 на регіональну структуру міжнародних міграційних потоків - Зварич, Роман; Книш, Людмила (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Міжнародна міграція нині стала глобальним процесом, який торкнувся населення всіх країн і континентів. Водночас як перед світом, так і перед мігрантами виникає новий додатковий бар’єр – пандемія COVID-19, що різко вплинула на всі форми мобільності людей. Саме коронакриза як найгостріша криза сьогодення є основною проблемою міжнародних мігрантів у поєднанні з її наслідками: загроза людським життям, глобальний економічний занепад, зниження інтенсивності міграційних потоків, криза медицини; а перед урядами країн ставляться додаткові завдання – пошук рішення для компенсування економічних спадів. Крім того, міжнародні міграційні процеси в період кризи COVID-19 характеризуються такими особливостями: слабкий попит на робочу силу, а отже, знижується рівень зайнятості; стійкі суворі обмеженнями на поїздки; зниження рівня доходів. Окрім трудових мігрантів, з проблемами стикаються інші категорії міжнародних мігрантів – біженці та шукачі притулку. Війни, катаклізми, стихійні й інші лиха тривають, однак через пандемію країни-реципієнти не приймають цих мігрантів. Така ситуація створює економічну загрозу як для країн-донорів мігрантів, так і для країн-реципієнтів та змінює регіональну структуру міграційних потоків.Методи. Методологічною основою дослідження є сукупність головних положень кризової теорії, теорії міжнародної міграції, теорії світових міграційних систем, а також сучасних концепцій постпандемічного розвитку. Для вирішення визначених завдань застосовувались такі загальнонаукові методи дослідження: аналіз наукової літератури, метод аналогії та порівняння, теоретичний синтез, класифікація, методологічне узагальнення, економічний та статистичний аналіз: кореляційно- регресійний аналіз і відповідна регресійна модель, кластерний аналіз; експертне оцінювання та наукова абстракція.Мета дослідження – обґрунтування зміни регіональної структури міжнародних міграційних потоків під дією впливу пандемії COVID-19 на головних донорів та реципієнтів.Результати. Доведено, що наслідки пандемії є масштабними і радикально впливають на світову економіку. Визначено концепцію коронакризи у теорії світових криз. Встановлено вплив COVID-19 на реципієнтів міжнародних міграційних потоків. результати дослідження свідчать про те, що обсяг міжнародного міграційного потоку має значний вплив на економіку країни, що приймає, однак варто враховувати й інші чинники, які впливають на зміну ВВп, що цілком пояснюється превентивними заходами поширення пандемії COVID-19 та політикою країни- реципієнта. У дослідженні визначено вплив пандемії на регіональну структуру міжнародних міграційних потоків. Кластерний аналіз класифікації регіонів світу за обсягом міжнародних мігрантів і тенденцією їхнього зростання в період пандемії дав такі результати: кластери виокремлені за спільними ознаками – кількістю міжнародних мігрантів у регіоні у 2020 р. та тенденціями до зростання / спадання їхніх обсягів, що відбулись протягом 2019–2020 рр.Перспективи. У результаті дослідження визначено вплив COVID-19 на реципієнтів та регіональну структуру міжнародних міграційних потоків. перспектива подальших досліджень полягає у застосуванні висновків про наслідки впливу пандемії на регіональну структуру міжнародних міграційних потоків для розвитку вітчизняної міграційної політики.Ключові слова:COVID-19, біженці, економічна криза, економічна рецесія, коронакриза, міграційний потік, міжнародна міграція, пандемія, регіональна структура, трудовий мігрант.