Роберт Оуен: підприємець, економіст-теоретик і фантаст (до 350-річчя з дня народження) - Чирак, Ірина (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. роберт Оуен є дуже помітною особою в історії економічної думки на початку ХІХ ст. в Англії. Його обдарованість яскраво проявилася в якості економіста-теоретика і в організаційних здібностях, які дозволили Оуену здійснити серйозні вдосконалення у текстильному виробництві. Мета. Узагальнити економічні погляди видатного економіста у єдності з його експериментальною та реформаторською діяльністю у виробництві з метою створення «ідеальної трудової общини», яка дозволить удосконалити світ капіталізму, забезпечити високі прибутки підприємцям і заможне життя найманих працівників. проаналізувати погляди вченого на шляхи і засоби створення майбутнього суспільства.Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є такі загальнонаукові методи, як аналіз, синтез, індукція та дедукція, які використовувалися для оцінювання поглядів та рекомендацій науковця щодо удосконалення суспільних відносин; історичний – для розуміння причин і суті еволюції поглядів на суспільство та важливості морального й освітнього виховання населення; позитивний і нормативний – для дослідження спільних і відмінних рис у поглядах на майбутній суспільний устрій у представників утопічного соціалізму.Результати. Досліджено великий масив праць р. Оуена і з’ясовано, що його соціальна утопія та реформаторська діяльність мали суперечливий характер, його «проєкти» переважно були нереальними, проте суттєво вплинули на робітничий та профспілковий рух в Англії і на розвиток економічної думки. З’ясовано, що вчений вважав приватну власність причиною багаточисленних злочинів і нещасть. Вияснено, що р. Оуен зосередився на намаганні здійснити практичні перетворення, виробити конкретні пропозиції щодо перебудови суспільства, покращити умови праці та побуту робітників. Можливість покращення умов життя найманих робітників вбачав в організації общинної праці, дієвість якої випробовував під час знаменитого експерименту у Нью-Ленарку. На переконання р. Оуена, гарне суспільство має базуватися на наукових основах і управлятися за допомогою простих і здорових принципів рівності й справедливості.Перспективи. перспективність здійснення подальших досліджень полягає у більш глибокому та детальному аналізі окремих праць відомого економіста, що дасть змогу зрозуміти логіку його мислення і дати більш об’єктивну оцінку вкладу р. Оуена в розвиток світової економічної думки.Ключові слова: експеримент у Нью-Ленарку, ідеальна промислова община; кооперативна община; трудова община; фабричне законодавство; трудові гроші; базар справедливого обміну; риси моделі ідеального суспільства.