Екологічна стійкість у контексті розвитку міжнародної торгівлі Китаю - Зварич, Роман; Ліньхай, Вей (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Міжнародна торгівля тісно пов’язана з екологічно стійким розвитком, а сприяння зростанню торгівлі та екологічному сталому розвитку є метою, яку переслідує людство. На екологічну стійкість Китаю впливають, як серйозний дефіцит кількості природніх ресурсів, так і сильне забруднення навколишнього середовища. Окрім цього, зростаюче населення та швидке економічне зростання, а також слабкий екологічний контроль, збільшили попит на природні ресурси та вплинули на їх забруднення. У минулому році, не зважаючи на складну міжнародну ситуацію та серйозні наслідки пандемії COVID-19, імпорт та експорт зовнішньої торгівлі Китаю був значно кращим, ніж очікувалося, а масштаби зовнішньої торгівлі досягли рекордно високого рівня. Однак, як досягти зростання міжнародної торгівлі й одночасно забезпечити захист навколишнього середовища? Сталий розвиток – одна з проблем, яку китайський уряд повинен вирішити. Методи. Методологічною основою дослідження є сукупність основних положень кризової теорії, теорій міжнародної торгівлі, теорії зовнішньої торгівлі національних еколого-економічних систем, а також сучасних концепцій постпандемічного розвитку. розв’язування визначених завдань здійснювалося за допомогою набору загальнонаукових методів дослідження: аналіз наукової літератури, метод аналогії та порівняння, теоретичний синтез, класифікація, методологічне узагальнення, економічний та статистичний аналіз, експертні оцінки та наукова абстракція. Статистичною та фактологічною базою дослідження є офіційні дані Міністерства екології та навколишнього середовища Китаю, Головного митного управління, а також наукові праці Baidu та відповідні документи в базі даних CNKI.Мета дослідження – обґрунтування екологічної стійкості у контексті розвитку міжнародної торгівлі Китаю.Результати. У дослідженні обґрунтовано екологічну стійкість у контексті розвитку міжнародної торгівлі Китаю. Встановлено пов’язані фактори міжнародної торгівлі в контексті екологічної стійкості. проаналізовано становлення сучасної міжнародної торгівлі в умовах зміни екологічного середовища Китаю. Запропоновано контрзаходи щодо екологічної сталості в умовах зростання міжнародної торгівлі Китаю. У процесі дослідження з'ясовано відповідність та причинно-наслідкові зв'язки між торгівлею та навколишнім середовищем, проаналізовано зміни у відповідних даних та узагальнено основні дисбаланси у процесі реагування Китаю на міжнародну торгівлю та екологічно стійкий розвиток.Перспективи. результати дослідження дали змогу встановити екологічну стійкість у контексті розвитку міжнародної торгівлі Китаю. перспектива подальших досліджень полягає у застосуванні висновків про наслідки впливу розвитку міжнародної торгівлі Китаю на його екологічну стійкість для розвитку вітчизняної зовнішньоторговельної політики.Ключові слова: міжнародна торгівля; екологічний баланс; охорона навколишнього середовища; торгівля та довкілля; сталий розвиток.