Ефективність режиму інфляційного таргетування як основи монетарної політики в умовах кризових явищ в економіці - Дзюблюк, Олександр (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Інфляційне таргетування як зобов’язання центрального банку дотримуватись кількісних показників інфляції, стало достатньо поширеним монетарним режимом в останні кілька десятиліть у розвинених країнах і в економіках, що розвиваються. Однак вплив пандемічної кризи на перебіг економічних процесів зумовив значні проблеми, пов’язані із низькою ефективністю цього режиму. Тому виникає об’єктивна потреба переоцінки системи, у якій центральний банк зосереджує монетарне регулювання винятково на ціновій стабільності, ігноруючи інші стратегічні напрями державної політики, пов’язані з необхідністю порятунку економічної активності та недопущення розгортання крупномасштабної рецесії.Мета. З’ясування особливостей реалізації грошово-кредитної політики на основі режиму інфляційного таргетування та виявлення проблемних аспектів цього режиму в умовах дії зовнішніх шоків та розгортання економічної кризи.Методи. Використано загальнонаукові й емпіричні прийоми та інструменти економічної науки, методи аналізу і синтезу, порівняння, зведення та групування.Результати. Кризові явища вказують на необхідність побудови такого монетарного режиму, який би відповідав інтересам стійкого економічного зростання і суспільного добробуту. В Україні не було належних початкових передумов для запровадження режиму інфляційного таргетування. Тому коригування пріоритетів грошово-кредитної політики в умовах кризи має відображати поступовий перехід до реалізації більш гнучкого режиму з використанням монетарних методів підтримання домогосподарств і бізнесу, сприяння створенню нових робочих місць, стимулювання сукупного попиту. Перспективи. Дослідження шляхів підвищення рівня гнучкості у процесі реалізації монетарного регулювання, можливостей розширення мандату центрального банку та удосконалення вибору оптимальних напрямів впливу на економіку за допомогою монетарних інструментів, які є у його розпорядженні. Ключові слова: інфляційне таргетування, центральний банк, грошово- кредитна політика, монетарний режим, інфляція, кредитування, обмінний курс, економічна криза.