Соціальне партнерство як імператива соціально- економічного розвитку України - Спасів, Наталія; Кулина, Галина; Лубкей, Надія (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Важливою передумовою успішної реалізації в країні концепції соціальної держави є ефективний розвиток соціального партнерства, адже в рамках партнерської взаємодії соціальних суб’єктів забезпечується соціальний діалог, активізується соціальна відповідальність підприємницьких структур та фінансових інституцій, нівелюються окремі соціальні проблеми та конфлікти. Тому питання активізації в Україні соціального партнерства як атрибуту розвиненої держави та впровадження дієвого механізму його розвитку є одним із першочергових, на що потрібно звернути увагу та окреслити шляхи вирішення.Мета дослідження полягає в обґрунтуванні ролі соціального партнерства в забезпеченні соціально-економічного поступу держави та розкритті практики й проблематики його реалізації в Україні.Методи дослідження базуються на діалектичному методі наукового пізнання і системному підході до вивчення ідеології соціального партнерства та його ролі у забезпеченні соціально-економічного розвитку держави з використанням процедур наукових абстракцій та аналогій, аналізу й синтезу.Результати. розглянуто природу соціального партнерства та визначено основні аргументи й умови, що забезпечують його існування у державі. Окреслено ключові завдання, які виконуються в результаті ефективної реалізації механізму партнерської взаємодії в частині вирішення соціальних проблем і забезпечення соціально-економічного розвитку держави. Досліджено Індекс соціального розвитку країн світу та проаналізовано місце України у глобальному соціальному просторі.Визначено найважливіші соціальні проблеми у вітчизняній соціальній сфері та особливості системи соціального партнерства. Аргументовано необхідність розвитку соціальної відповідальності в корпоративному управлінні, соціального діалогу та використання економічних стимулів активізації підприємництва для забезпечення пріоритетів соціально-економічного зростання держави.Перспективи. подальші наукові дослідження важливо зосередити на проблемі підвищення ефективності управління соціальною відповідальністю бізнесу як умови посилення його конкурентоспроможності та забезпечення сталого розвитку.Ключові слова: соціальна відповідальність, соціальна держава, соціальний діалог, соціально-економічне зростання, соціальне партнерство.