Податкове адміністрування в системі державного аудиту - Сембієва, Ляззат; Буртебаєва, Аружан (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. У сучасних умовах непростої економічної ситуації податкові інститути є найважливішим важелем системи державного управління, що відповідальні за виконання доходної частини державного бюджету, за яким добробут мільйонів казахстанців. У зв’язку з цим, підвищується роль аудиту ефективності податкового адміністрування, регламентованого Законом республіки Казахстан «про державний аудит та фінансовий контроль». Однак, цей напрямок є достатньо новим та вимагає подальшого вдосконалення.Мета. Мета статті полягає в узагальненні й систематизації теоретичних підходів до сутності податкового адміністрування, аналізі вітчизняної та зарубіжної  практики його організації в системі державного аудиту і розробленні рекомендацій щодо підвищення ефективності. Методи дослідження. Дослідження ґрунтувалось на системному аналізі, конкретні проблеми вирішено за допомогою порівняльного, статистичного та графічного аналізу, із застосуванням ранжування, методів групування й основ моделювання. Результати. Ефективність діяльності податкових органів, повнота збирання податкових платежів, а отже, фінансова стабільність держави залежать від ефективності організації податкового адміністрування. У зв’язку з цим механізм податкового адміністрування має бути побудований раціонально і послідовно. проведення державного аудиту податкового адміністрування є обов’язковим елементом забезпечення повноти та прозорості надходжень до бюджету й ефективності використання коштів на адміністрування.Перспективи. На основі вивчення зарубіжного досвіду адміністрування в рамках державного аудиту та чинного положення цифровізації економіки необхідно доопрацювати індикатори оцінювання ефективності діяльності податкових органів, а також розробити і впровадити необхідні електронні послуги.Ключові слова: податкове адміністрування, державний аудит, аудит ефективності, податки, цифровізація.