Бібліометричний аналіз наукових досліджень з питань довіри до фінансового сектору економіки - Бричко, Марина; Літовцева, Вероніка (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. Довіра до фінансового сектору економіки впливає на злагодженість діяльності фінансової системи та макроекономічну стабільність. У зв’язку з цим важливо забезпечити ґрунтовний методичний базис, що стане основою вивчення цього поняття. Багатоаспектність досліджуваного поняття зумовлює використання багаторівневого бібліометричного аналізу на основі аналітичних інструментів ScopusTools, Google Trands та VOSviewer.Мета дослідження полягає у проведенні багаторівневого бібліометричного аналізу наукових досліджень з питань довіри до фінансового сектору. Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є сукупність наукових публікацій, проіндексованих в наукометричній базі Scopus за період 1863– 2021 рр. Для виконання поставленої мети застосовувались такі загальнонаукові методи дослідження: аналіз наукової літератури, теоретичний синтез, метод групування та вибірки, контекстно-змістовий, еволюційно-часовий та просторово- часовий аналіз, а також компаративний та кластерний аналізи.Результати. Отримані результати свідчать про зростання тенденції поширення наукових досліджень з тематики довіри до фінансового сектору в світі. За результатами досліджень було виокремлено шість етапів наукового інтересу, проте стадія активного розвитку досліджень припадає на 2008–2012 рр. та 2015–2018 рр. Географічні центри досліджень – це все ще Великобританія, США та Канада. Саме ці країни почали досліджувати поняття довіри до фінансового сектору раніше, ніж інші країни світу. Аналіз галузевої структури досліджень довіри до фінансового сектору демонструє міждисциплінарний характер досліджуваного явища. Компаративний аналіз пошукових запитів Google свідчить, що однією з ключових умов подолання макроекономічних дисбалансів можна вважати саме довіру до фінансового сектору. Кластерний аналіз дав змогу виокремити п’ять основних кластерів наукових досліджень.Перспективи. перспектива подальших досліджень полягає у застосуванні отриманих результатів бібліометричного аналізу для формування чіткої структури факторів виникнення довіри до фінансового сектору економіки, а також розробки сценарію дій внаслідок її порушення.Ключові слова: довіра до фінансового сектору; бібліометричний аналіз; кластерний аналіз; наукометрична база даних; Scopus; Google Trands; VOSviewer;