Корпоративна соціальна відповідальність в управлінні трудовими ресурсами - Люльов, Олексій; Пімоненко, Тетяна; Зябіна, Євгенія; Овусу, Евелін Кума Осеі; Овусу, Едвард (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. Корпоративна соціальна відповідальність в управлінні трудовими ресурсами на сьогодні залишається дискусійною темою серед вітчизняних та закордонних науковців. Адже й досі не відомо загально прийнятого підходу до оцінювання рівня корпоративної соціальної відповідальності, а також емпіричного підтвердження взаємозв’язку між корпоративною соціальною відповідальністю та ефективністю управлінням трудовими ресурсами.Метою дослідження є визначення місця корпоративної соціальної відповідальності в управління трудовими ресурсами як бізнес-орієнтованого підходу для підвищення ефективності функціонування підприємства з урахуванням основних принципів Цілей Сталого розвитку.Методи дослідження. Для аналізу публікаційної активності з досліджуваної тематики застосовано бенчмаркінг-інструменти Google Tools, вибірку даних згенеровано з наукометричної бази даних Scopus. Крім цього, для аналізу використано статистичні дані Державної служби статистики України та глобальної мережі UN Global Compact. Компаративний аналіз застосовано в процесі дослідження ключових показників, які впливають на рівень корпоративної соціальної відповідальності на мікро- та макрорівнях.Результати. Отримані дані підтвердили гіпотезу про сильний щільний зв’язок між досліджуваними категоріями – корпоративна соціальна відповідальність та управління трудовими ресурсами. Це дало змогу зробити висновок про доцільність пошуку дієвих інструментів стимулювання впровадження принципів корпоративної соціальної відповідальності у діяльність підприємства. результати дослідження свідчать, що це сприятиме досягненню індикативних Цілей Сталого розвитку та формуванню нової корпоративної культури в країні.Перспективи. Надалі доцільно проводити наукові дослідження щодо визначення коінтеграції між рівнями корпоративної соціальної відповідальності та ефективності управління трудовими ресурсами, а також формування та удосконалення методів оцінювання рівня ефективності корпоративної соціальної відповідальності в управлінні трудовими ресурсами.Ключові слова: корпоративна соціальна відповідальність, управління трудовими ресурсами, цілі сталого розвитку, соціально відповідальний бізнес