Еволюція обліково-інформаційних систем у здійсненні безготівкових розрахунків - Назарова, Ірина (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. Нові умови господарювання все більше націлюють суспільство до мінімізації готівкових розрахунків. Це пов’язано з певними позитивними тенденціями у розвитку безконтактного бізнесу та застосування безготівкових платіжних систем, а також із зумовленими пандемією загрозами. Такі процеси потребують впровадження відповідних обліково-інформаційних систем для електронної бездокументної фіксації операцій, визнання та відображення в обліку і звітності розрахункових операцій, певних гарантій щодо збереження платіжних засобів та контролю за їх ефективним використанням.Мета. Метою статті є дослідження еволюції обліково-інформаційних систем у здійсненні безготівкових розрахунків на міжнародному та вітчизняному ринках надання платіжних послуг, теоретичне обґрунтування дефініції «безготівкові розрахунки» та розробка пропозицій щодо їх впорядкування.Методи. У процесі дослідження використано такі методи: системний підхід до вивчення господарських процесів, елементи теорії наукового пізнання, діалектичний метод – для визначення сутності безготівкових розрахунків; історичний – для дослідження еволюції безготівкових розрахунків; аналітичний – для оцінювання сучасних інформаційних систем організації та обліку безготівкових розрахунків.Результати. Дослідження еволюції системи безготівкових грошових розрахунків довело, що вона завжди розвивалася випереджаючими темпами порівняно з її відображенням у системі бухгалтерського обліку. На постійні зміни та новації має вчасно реагувати обліково-інформаційна система підприємств та корпорацій. Зокрема, необхідно удосконалити та нормативно затвердити елементи понятійного апарату безготівкових розрахунків для визнання безготівковими платежів з використанням банківських платіжних карток, електронних грошей та інших новітніх інструментів здійснення розрахункових операцій, а також розробити порядок їх реєстрації на рахунках бухгалтерського обліку, відображення в облікових регістрах і звітності підприємств.Перспективи. Технологічний прогрес та пандемія стали рушійною силою переходу суспільства до розширення безконтактного, безготівкового режиму розрахунків. постійно удосконалюються і надалі будуть   запроваджуватися нові технології дистанційного банківського та небанківського платіжного обслуговування. Такому прогресу мають відповідати обліково-інформаційні системи щодо задоволення бізнесу і суспільства повною та об’єктивною інформацією.Ключові слова: розрахунки, облік, безготівкові розрахунки, обліково-інформаційні системи, безконтактні платіжні системи, дистанційне банківське обслуговування, клієнт-банк, інтернет-банкінг, мобільний банкінг, еквайринг.