Митна вартість товару: проблемні аспекти та шляхи їх вирішення - Люба, Оксана (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. Однією із основних складових митної справи є митна вартість. Зміни, що відбуваються протягом останніх років, з моменту здобуття нашою державою незалежності, чинять суттєвий вплив на формування інституту митної вартості в Україні. На сьогодні одним з найважливіших чинників, що негативно впливають на економіку України є недосконалість методики визначення митної вартості товарів при їх декларуванні. Митні платежі формують значну дохідну частину бюджету держави, тому достовірність заявлення митної вартості – це надзвичайно важливе питання як для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, що декларують товари, так і для органів державної влади, що здійснюють контроль за правильністю її визначення. Часто між названими сторонами виникають конфліктні ситуації, вирішення яких потребує державного регулювання у сфері митної вартості та її відповідності нормам міжнародного права.Метою дослідження є дослідження проблем, що виникають у процесі вибору методу і числового значення митної вартості та розробка шляхів їх вирішення.Методи дослідження. У статті застосовано загальнонаукові методи дослідження: синтез, аналіз, а також системний аналіз і метод логічного узагальнення.Результати. Вступ України до Світової організації торгівлі, а також перші кроки на шляху інтеграції до Європейського Союзу значною мірою потребують удосконалення митно-тарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Однією із ключових складових є митна вартість товарів, яка служить базою для нарахування митних платежів та бере участь у формуванні дохідної частини державного бюджету. Митна вартість товару служить предметом для дискусій та маніпуляцій у процесі декларування товарів, що надає можливість зробити підсумок про доцільність пошуку шляхів для реформування інституту митної вартості, а також надати пропозиції щодо усунення зловживань для визначення її методу та числового значення. результати дослідження свідчать, що для усунення проблемних питань, які виникають у процесі визначення числового значення та методу митної вартості, доцільно: привести у відповідність положення Митного Кодексу України відповідно до норм міжнародного митного законодавства в частині, що стосуються митної вартості товарів; забезпечити безпосередню порядковість застосування методів митної вартості відповідно до норм Митного Кодексу України; зобов’язати сторони процесу декларування товарів до необхідності проведення письмових консультацій щодо обрання методу визначення митної вартості; визначити чіткий перелік додаткових документів, що надаватимуться декларантом або уповноваженою ним особою для підтвердження заявленої митної вартості; зобов’язати митний орган у процесі винесення рішення про коригування митної вартості надавати вичерпний перелік підстав, згідно з якими не може бути застосований кожен попередній метод визначення митної вартості; скоротити терміни для надання додаткових документів для підтвердження заявленої митної вартості; зменшити терміни завершення митного оформлення товару та винесення рішення про коригування заявленої декларантом митної вартості; встановити систему контролю над ціною на сировину в процесі її поміщення в режим переробки на митній території України. Перспективи подальших досліджень полягають у пошуку можливих шляхів удосконалення інституту митної вартості завдяки приведенню у відповідність митного законодавства України відповідно до міжнародних митних норм та положень.Ключові слова: митна вартість товару, рішення про коригування митної вартості, митне оформлення товару, вантажно-митна декларація, декларація митної вартості, методи визначення митної вартості товару.