Ефективність національної кібербезпеки: DEA- аналітика - Койбічук, Віталія; Герасименко, Валерія (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. Ключовою детермінантою цифрової ери є кібербезпека, яка надзвичайно важлива як для індивідуальних осіб, так і для компаній, підприємств, банків, великих та малих бізнесів. Високий рівень національної кібербезпеки, ефектисть систем кіберзахисту – це запорука стабільності економіки держави. Тому актуальним та нагальним питанням сьогодення є комплексне та всебічне оцінювання якості національних систем кібербезпеки, які гарантовано підтримали би фінансову діяльність держави.Мета дослідження полягає у визначенні максимального, найбільш ефективного значення індексу національної кібербезпеки країн світу, розподілених на 8 кластерів, враховуючи як рейтингове значення індексу національної кібербезпеки, так і особливості систем та процедур організації кіберзахисту, легкості ведення бізнесу, рівня цифрового розвитку.Методи дослідження: бібліометричний аналіз застосування інструментів DEA-аналізу з використанням програмного забезпечення VOSviewer, лінійна оптимізація з використанням прямої моделі Банкера-Чарнеса-Купера та програмного забезпечення Frontier Analyst, кластерний аналіз з використанням метода Уорда та програмного забезпечення Statgraphics.Результати. Визначено ефективність національної кібербезпеки 97 країн світу у 2021 р., виявлено еталонні країни, які мають високоякісну систему національної кібербезпеки, а також визначено потенційні резерви для збільшення таргетованого значення індексу національної кібербезпеки.Перспективи. подальші дослідження будуть спрямовані на розроблення багатоваріантних адаптивних сплайнів регресії, MARS-моделей для посилення фінансової кібербезпеки країни та розроблення дорожньої карти розвитку інноваційної системи протидії легалізації кримінальних доходів та фінансового кіберзахисту.Ключові слова: національна кібербезпека; рівень цифрового розвитку; аналіз охоплення даних, багатокритеріальне лінійне програмування, ефективність.