Облік і звітність про МШП, МНМА у будівництві: стандарти відображення, проблеми ідентифікації та організації - Дерій, Василь; Романів, Ростислав; Гуменна-Дерій, Марія (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. У будівельних підприємствах є сотні видів та тисячі назв МШп і МНМА, які потребують більш детального дослідження та значного зменшення витрат від покупця до виробничого споживання на конкретному об’єкті будівництва. Для кожного будівельного підприємства важливо не допустити втрат цих предметів і активів під час їх придбання, транспортування, приймання-передавання, зберігання, а також систематично контролювати рівень витрат на них, збільшувати тривалість їхнього використання та забезпечувати оптимальні обсяги виробничого споживання під час бізнес-процесів у будівництві. Це дає нам підстави стверджувати, що тема нашого дослідження актуальна та заслуговує на увагу.Мета. Мета статті – аналіз наукових статей, присвячених проблемам обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів, малоцінних необоротних матеріальних активів у будівництві, напрямкам їхнього вирішення, та вироблення власної думки і пропозицій авторів щодо вирішення цих проблем.Методи. під час дослідження цієї теми застосовано такі методи: монографічний – з метою вивчення літературних джерел з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів, малоцінних необоротних матеріальних активів у будівництві; нормативно-правового забезпечення – з метою характеристики генезису та нинішнього стану законодавства у сфері бухгалтерського обліку запасів та основних засобів підприємств; графічний – для встановлення взаємозв’язків між ними і МШп та МНМА у будівельних підприємствах України і т. д.Результати. У положеннях Наказу підприємства «про облікову політику підприємства»требабулобибільшеуваги приділитималоціннимішвидкозношуваним предметам, малоцінним необоротним матеріальним активам, а для їхнього переліку в підприємстві загалом та його структурних підрозділах – відвести 2-3 додатки. В Україні доцільно запровадити або окремий п(с)БО з обліку МШп і МНМА, або Методичні рекомендації чи положення з бухгалтерського обліку малоцінних і швидкозношуваних предметів, малоцінних необоротних матеріальних активів. У «Методичних рекомендаціях з бухгалтерського обліку запасів» малоцінним та швидкозношуваним предметам, малоцінним необоротним матеріальним активам варто присвятити цілий розділ, як це зроблено щодо тари («Особливості обліку тари»). На практиці до малоцінних і швидкозношуваних предметів, малоцінних необоротних матеріальних активів частоставляться легковажно та недостатньо контролюють умови їхнього зберігання та збереження як на складах підприємств, так і в виробничих підрозділах. Внаслідок цього підприємства втрачають десятки, сотні тисяч гривень, а деколи значно більше. Нюанси, що виникають на практиці щодо господарських операцій навколо тріади «МШп – МНМА – основні засоби», створюють для бухгалтерів чимало сумнівів та пересторог, що не сприяють позитивному мікроклімату в бухгалтерії підприємства. Необхідно проводити вчасне документальне оформлення всіх операцій руху матеріальних цінностей та контроль за ними, у т. ч. контроль за дотриманням норм використання різних видів і назв малоцінних та швидкозношуваних предметів, зокрема: спецодягу (костюми бавовняні, брезентові, гумові; комбінезони; ватні куртки і штани; гумові чоботи; сигнальні жилети), господарського інвентарю (відра, лопати, граблі, мітли, совки), інструментів (пилки, ножиці, молотки, лещата, пасатижі, ножові полотна, ключі, викрутки), канцелярських товарів (друкарський папір, скрепки, кнопки, кулькові ручки, олівці, лінійки), офісних меблів (письмові столи, комп’ютерні столи, офісні шафи, стільці та крісла), засоби індивідуального захисту (ЗІЗ: респіратори, марлеві маски, гумові і полотняні рукавиці, захисні окуляри, шоломи, каски) тощо.Перспективи. В перспективі необхідно поглиблювати та розширювати дослідження з питань обліку малоцінних і швидкозношуваних предметів, малоцінних необоротних матеріальних активів підприємств у напрямку конкретизації за формами власності, організаційно-правовими формами, видами економічної діяльності з урахуванням зарубіжного й українського досвіду щодо цього питання, а також дослідження можливостей суттєвого зменшення витрат на ці види матеріальних ресурсів, насамперед через посилення заходів щодо їх збереження, раціонального та багаторазового використання.Ключові слова: бізнес-процеси, будівництво, проблеми обліку, звітність, МСФЗ, економічний контроль, малоцінні та швидкозношувані предмети (МШп), малоцінні необоротні матеріальні активи (МНМА), матеріально-технічні витрати, напрямки вирішення проблем.