Трактування прибутку в обліково-інформаційному забезпеченні підприємств - Окренець, Володимир (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. У науковій економічній літературі та у вітчизняній законодавчо- нормативній базі використовуються різні підходи до визначення поняття «прибуток». Це створює певні труднощі для управлінського персоналу у розумінні цього терміна та його застосування в обліково-інформаційній практиці для прийняття ефективних управлінських рішень щодо формування та розподілу фінансових результатів.Метою дослідження є аналіз   відомих   визначень   поняття   «прибуток» та узгодженого його використання у нормативно-правових положеннях бухгалтерського обліку та в процесі розкриття звітної інформації.Методи. Для досягнення згаданої вище мети використано такі методи, як аналогія, порівняння, конкретизація та абстрагування, аналіз та синтез, класифікація та групування, структурно-логічний та табличний методи. Інформаційну базу дослідження становлять праці українських та зарубіжних науковців, вітчизняне законодавство, а також власний досвід та спостереження.Результати. проаналізовано основні теорії прибутку та надано власне бачення його особливостей. Зіставлено визначення поняття «прибуток» вітчизняних науковців щодо охоплення характерних для нього властивостей: джерел формування, напрямів використання, формул розрахунку. Надано власне визначення поняттю «прибуток». Запропоновано розширити інформацію щодо прибутку у звітності підприємства, а замість терміна «чистий прибуток» використовувати «прибуток до розподілу».Перспективи. подальші дослідження мають бути спрямовані на узгодження термінології щодо фінансових результатів з урахуванням класичних економічних теорій, сучасних наукових розробок та практики визначення прибутку за даними бухгалтерського обліку і звітності з метою найбільш повного задоволення інформаційних потреб різних користувачів.Ключові слова: прибуток, теорія прибутку, формування та напрями використання прибутку, облік, облікова інформація.