Інтегрована облікова класифікація витрат і доходів основної діяльності пасажирських перевізників - Фаріон, Володимир; Питель, Святослав; Корнят, Ірина (Вісник Економіки, 2023)
Функціонування пасажирських перевізників в умовах смарт-міста формує унікальні можливості з оптимізації фінансових результатів діяльності. Застосування новітніх інформаційно-комунікаційних технологій у господарській діяльності автотранспортних підприємств забезпечує мінімізацію операційних витрат. Натомість оптимізація управління пасажиропотоками передбачає оперування різносторонньою інформацією не тільки про витрати, а й про доходи. Таку інформацію генерує система бухгалтерського обліку, що потребує першочергового дослідження класифікації витрат і доходів пасажирських перевізників з позиції облікової методики.Мета статті полягає в удосконаленні класифікації витрат і доходів основної діяльності автотранспортних підприємств у бухгалтерському обліку для цілей інтегрованого управління фінансовими результатами діяльності з надання послуг пасажирських перевезень.Методи. У науковому дослідженні відповідно до поставленої мети використано такі методи: аналіз, синтез та порівняння – для деталізації об’єкта дослідження; логічне узагальнення та наукова абстракція – для уточнення категорійно- понятійного апарату дослідження; системний підхід для визначення класифікаційних ознак у дослідженні витрат і доходів; історичний – для з’ясування наукових поглядів щодо виокремлення витрат і доходів транспортних підприємств. Методичним інструментарієм проведеного дослідження стали методи бібліографічного та компаративного аналізу. Емпіричне дослідження проведено з використанням бібліометричного підходу, відомого як «аналіз спільних слів», та застосуванням інформаційного ресурсу «ResearchGate».Результати. Доведена   наявність   класифікаційної   колізії   щодо   витрат в нормативних документах у сфері бухгалтерського обліку та галузевих регламентах з формування собівартості транспортних послуг з перевезення пасажирів. Запропоновано розширити перелік класифікаційних ознак для дослідження витрат основної діяльності пасажирських перевізників для оптимізації управління ними. розроблено інтегровану схему класифікації витрат й доходів за такими класифікаційними критеріями, як: Економічні елементи, Вид транспортних послуг, Етапи обслуговування пасажирів, Стадія діяльності перевізника, Вид та відстань перевезень, Капіталізація, Однорідність, Включення до собівартості, Зміна обсягів перевезень, Контроль, Очікуваність, Надзвичайність, Визнання, Термін виникнення, Календарний період, Звітний період, Форма отримання, Вплив управління, Інші критерії класифікації витрат і доходів. Використання розробленої повної інтегрованої класифікації витрат і доходів забезпечує єдину методику визначення фінансових результатів з надання послуг пасажирських перевезень, їхнього обліку та контролю для цілей ефективного управління діяльністю автотранспортних підприємств.Перспективи. подальші дослідження необхідно проводити щодо з’ясування вплив внутрішніх та зовнішніх умов функціонування пасажирських перевізників, що призводить до виникнення різних витрат і доходів, на методику та організацію бухгалтерського обліку й контролю надання послуг з перевезення пасажирів.Ключові слова: облік, класифікація витрат, класифікація доходів, управління пасажирськими перевізниками, автотранспортні підприємства.