Ключові напрямки вдосконалення податкового адміністрування в Республіці Казахстан - Буртебаєва, Аружан; Сембієва, Ляззат; Ісмаілова, Асель (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. Стрімка динаміка глобальних процесів зумовлює економічну активність країн світу та зростання ступеня відкритості їхніх економік. Глобальні процеси, що відбуваються в одному регіоні світу, безпосередньо відображаються і впливають на процеси, що відбуваються в інших точках світу. Так, економіка республіки Казахстан також характеризується відкритістю і водночас може бути вразлива в умовах зміни співвідношення і сил впливу на національну економіку з боку зовнішніх і внутрішніх чинників, що сприяють економічному зростанню або спричиняють його зниження.Мета статті полягає у визначенні напрямків удосконалення податкового адміністрування в республіці Казахстан на основі аналізу ефективності податкових перевірок за останні 5 років.Методи дослідження. Дослідження ґрунтувалося на системному аналізі. Для вирішення конкретних проблем застосовано порівняльний, статистичний та графічний аналіз.Результати.   результати   аналізу   ефективності   податкових   перевірок за останні 5 років вказують на зниження їхньої якості через недосконалість нормативно-правової бази, рівня підготовки кваліфікованих кадрів податкових органів.Перспективи. Нині все ще актуальне питання відхилень у «дзеркальній» статистиці з КНр, де зберігається значна розбіжність. президент Казахстану 11 січня 2022 р. на засіданні Мажилісу парламенту розкритикував діяльність митних органів у цьому напрямку. Глава держави звернув увагу на розбіжності в «дзеркальній» статистиці з митними органами Китаю і діяльність уповноважених операторів, які мають статус «недоторканних».Ключові слова: податкове адміністрування, бюджетне планування, сталий розвиток, аудит ефективності, податкові перевірки.