Аналіз фінансового стану як домінантний індикатор фінансової безпеки підприємств

Автор(и)

  • Наталя Жук Західноукраїнський національний університет

DOI:

https://doi.org/10.35774/visnyk2022.04.097

Анотація

Вступ. Умови сьогодення ще раз доводять, що на діяльність підприємств мають вплив не тільки і не стільки економічні чинники, як політичні, соціальні, демографічні, медичні, інформаційні. повномасштабне вторгнення і війна росії з Україною, короновірусна пандемія, зміна індустріальної парадигми, нової моделі світосприйняття зумовили значніший вплив на світову економіку, особливо на українську, ніж все більш поглиблювані глобалізаційні процеси та кризи. Вищезазначене є одночасно джерелом виникнення фінансових загроз і ризиків та чинниками впливу на фінансову безпеку країни загалом та суб’єктів господарювання зокрема. понад усе активізується фінансова система, яка є самостійним сегментом економіки і має значний потенціал, що визначає її пріоритетність у системі господарювання. Саме тому фінансова безпека нині є важливою складовою управлінської діяльності підприємства, забезпеченню якої приділяється особлива увага і потребує системного підходу в застосуванні наукових теорій з використанням у практичній діяльності.

Відтак важливим є всебічне наукове дослідження системи управління фінансовою безпекою в контексті її аналітичного обґрунтування з використанням сучасних методів та моделей та узагальнення індикаторів визначення та прогнозування в перспективній діяльності.

Мета статті полягає у дослідженні основних підходів до фінансової безпеки підприємств, визначенні ролі аналізу як функціональної складової в управлінні фінансовою безпекою та компонентів методики аналізу фінансового стану як домінантного індикатора фінансової безпеки в новій парадигмі системи управління.

Методи. У дослідженні використано загальнонаукові й емпіричні прийоми та інструменти економічної науки, методи аналізу й синтезу, порівняння, зведення та групування, структурно-логічний та табличний методи. Застосовано монографічний метод – з метою вивчення літературних джерел з управління фінансовою безпекою та аналізу фінансового стану підприємств; нормативно- правового забезпечення – з метою характеристики фінансового стану підприємств.

Результати. Здійснено аналіз основних підходів науковців до визначення й розуміння фінансової безпеки підприємств і підтримано думку, що фінансова безпека – це система кількісних та якісних параметрів фінансового стану підприємства, які комплексно відображають рівень його фінансової захищеності. Визначено, що спільним у визначеннях і основним домінантним індикатором фінансової безпеки підприємства є показник фінансового стану, який характеризує рівень його захищеності в певний момент часу та відображається певною сукупністю параметрів, що вимагають чіткої кількісної і якісної формалізації. Функціональною складовою управління є здійснення аналізу фінансової безпеки підприємства. Обґрунтовано, що домінантний індикатор фінансової безпеки підприємства – це показник рівня його фінансового стану, аналіз якого є важливим елементом механізму гарантування фінансової безпеки підприємства.

Аналіз фінансового стану як складову аналізу фінансової безпеки підприємства слід здійснювати на основі використання показників, методів, інструментарію, що розроблений фахівцями з фінансового аналізу. Визначено застосування в аналізі таких методів дослідження, як вертикальний, горизонтальний, коефіцієнтний, порівняльний та інтегральний. Оцінку фінансового стану як індикатора фінансової безпеки підприємства здійснюють за допомогою комплексу системи показників, що детально й всебічно характеризують фінансово-господарський стан підприємства і розраховуються систематично та в динаміці. Визначено оптимальну кількість показників та напрямів аналізу фінансового стану підприємства. Крім того, оперативність та швидкість реагування на рівень фінансової безпеки підприємства з метою прийняття управлінських рішень та заходів щодо її утримання чи підвищення забезпечить метод експрес-аналізу фінансового стану підприємства з використанням обмежено запропонованого числа показників.

Перспективи. Нині питання аналітичного забезпечення управління фінансовою безпекою відіграє провідну роль в інформаційній базі та залишається слабкою ланкою менеджменту, що вимагає посилення та удосконалення. На формування фінансово-економічної безпеки підприємства впливають зміни, які відбуваються як у зовнішньому, так і внутрішньому середовищі його функціонування. Ці зміни характеризуються нестабільністю та потребують швидкої адаптації підприємств до сучасних умов господарювання з урахуванням чинників невизначеності та нестійкості економічного середовища. Більш детальне вивчення чинників впливу на рівень фінансової безпеки підприємств буде предметом нашого подальшого дослідження.

Ключові слова: фінансова безпека; фінансовий аналіз; фінансовий стан; аналіз; оцінка; експрес-аналіз; поглиблений фінансовий аналіз.

Біографія автора

  • Наталя Жук, Західноукраїнський національний університет
    аспірантка кафедри обліку і оподаткування

Посилання

Барановський О. І. Фінансова безпека в Україні (методологія оцінки та механізми забезпечення). Київ : КНТЕУ, 2004. 760 с.

Єрмошенко М. М., Горячева К. С. Фінансова складова економічної безпеки: держава і підприємство : наук. моногр. Київ : Національна академія управління, 2010. 232 с.

Амосов О. Ю. Фінансова безпека підприємства в сучасних економічних умовах: теоретичний аспект. проблеми економіки. № 4. 2011 URL: https://www. problecon.com/export_pdf/problems-of-economy-2011-4_0-pages-76_80.pdf

Ареф’єва О. В., Пілецька С. Т., Кравчук Н. М. Адаптивне управління фінансовою стійкістю підприємства при забезпеченні його економічної безпеки. проблеми системного підходу в економіці. 2020. Вип. 1 (1). С. 80-89. URL: http://nbuv. gov.ua/UJRN/PSPE_print_2020_1%281%29 14

Бланк И. А. Управление финансовой безопасностью предприятия. Київ : Эльга, Ника-Центр, 2004. 784 с.

Горячева К. С. Оцінка рівня фінансової безпеки підприємства. URL: https:// essuir.sumdu.edu.ua/bitstream-download/123456789/55127/5/Horiacheva_ Finansova_bezpeka.pdf;jsessionid=C01D52ED7D309F1E1D3220D2DD00C73D

Бубенко П. Т., Глухарєв С. М., Димченко О. В. Фінансова безпека інноваційного бізнесу як фактор економічного розвитку : моногр. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2021. 164 с.

Парфентій Л. А. Управління фінансовою безпекою підприємств в умовах економічної нестабільності : моногр. Суми : вид.-виробн. підприємство «Мрія», 2019. 184 с.

Петренко Л. М. Аналіз рівня впливу загроз на фінансову безпеку підприємства з використанням методів нечіткої логіки. Моделювання та інформаційні системи в економіці. 2013. Вип. 88. С. 63–80. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ Mise_2013_88_8

Базілінська Я. Фінансовий аналіз: теорія та практика : навч. посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 328 с.

Білик М. Д., Павловські О. В., Притуляк Н. М., Невмержицька Н. Ю. Фінансовий аналіз : навч. посіб. Київ : КНЕУ, 2005. 592 с.

Жукевич С. М., Рожелюк В. М. Фінансова стійкість підприємства в контексті сталого розвитку України. Світ фінансів. 2018. Вип. С. 75–85.

Жукевич С. М. Фінансова стійкість в системі управління економічною безпекою підприємства. Теорія та практика менеджменту безпеки : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (14 травня 2019 р.). Луцьк, 2019. C. 44–46.

Лучко М. Р., Жукевич С. М., Фаріон А. І. Фінансовий аналіз : навч. посіб. Тернопіль : ТНЕУ, 2016. 450 с.

Вікіпедія. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%86%

Управління фінансовою безпекою підприємств торгівлі в умовах невизначеності : колект. моногр.; за заг. ред. А. С. Крутової. Х. : Видавець Іванченко І. С., 2017. 264 с.

Положення про порядок здійснення аналізу фінансового стану підприємств, що підлягають приватизації. Наказ Міністерства фінансів України та Фонду державного майна України від 26 січня 2001 р. № 49/121. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0121-01#Text

Методичні рекомендації по аналізу фінансово-господарського стану підприємств та організацій. Лист державної податкової адміністрації України № 759/10/20-2117 від 27 січня 1998 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/ v2117225-98#Text

Завантаження

Опубліковано

2022-12-01

Номер

Розділ

Статті

Як цитувати

Жук, Наталя. “Аналіз фінансового стану як домінантний індикатор фінансової безпеки підприємств”. Вісник Економіки, no. 4, Dec. 2022, pp. 97–112, https://doi.org/10.35774/visnyk2022.04.097.