Вплив державно-приватного партнерства на зміцнення фінансової безпеки суб’єктів господарювання

Автор(и)

  • Михайло Крупка Львівський національний університет імені Івана Франка
  • Володимир Костецький Західноукраїнський національний університет

DOI:

https://doi.org/10.35774/visnyk2023.01.035

Анотація

Вступ. Невизначеність чітких перспектив щодо післявоєнного відновлення вітчизняної економіки робить значні перешкоди для формування надійної фінансової бази розвитку держави і суб’єктів господарювання. Такі умови актуалізують розвиток нових форм та методів акумулювання фінансових ресурсів, зокрема в частині залучення держави до процесів відновлення повноцінної діяльності значної кількості частково зруйнованих та пошкоджених великих підприємств, а також підтримки розвитку суб’єктів господарювання середнього та малого бізнесу, з метою зміцнення їхньої фінансової безпеки. Однією із форм участі держави в забезпеченні фінансовими ресурсами суб’єктів бізнесу на взаємовигідних умовах є державно-приватне партнерство. Державно-приватне партнерство – це колаборація бізнесу та представників влади для реалізації певного проєкту. Суб’єкт господарювання як приватний партнер втілює його в життя та отримує грошову винагороду, а держава отримує відповідний об’єкт інфраструктури.

Мета. Мета статті – розвиток теоретико-методологічних засад та практичних підходів до використання можливостей державно-приватного партнерства на якісно новому рівні, виявлення основних напрямків розвитку такого партнерства для зміцнення фінансової безпеки суб’єктів господарювання в контексті післявоєнної відбудови економіки України.

Методи. Для досягнення визначеної у дослідженні мети використано загальнонаукові методи: індукції та дедукції, аналізу й синтезу (для формування теоретичних   засад   державно-приватного   партнерства);   функціонального та статистичного аналізу, систематизації, вимірювання (для оцінювання можливостей застосування державно-приватного партнерства); узагальнення, оптимізації, аргументації (для розроблення напрямів підвищення ефективності державно-приватного партнерства в цілях зміцнення фінансової безпеки суб’єктів господарювання).

Результати. Сформовано теоретичний підхід до розкриття сутності державно-приватного партнерства, наведено алгоритм його здійснення. проаналізовано практику використання державно-приватного партнерства в Україні, виявлено проблеми, серед яких найважливішою є необхідність реформування чинного законодавства з метою спрощення процедури залучення суб’єктів господарювання до участі в проєктах державно-приватного партнерства, запропоновано підходи до їх вирішення.

Перспективи подальших досліджень полягають у необхідності вирішення проблем ефективного використання сучасних форм державно-приватного партнерства в контексті забезпечення як економічної безпеки держави, так і фінансової безпеки суб’єктів господарювання.

Ключові слова: державно-приватне партнерство, економічна безпека держави, фінансова безпека суб’єктів господарювання, приватні партнери, бюджетні ресурси, співфінансування, гранти, індекс очікувань ділової активності, стратегія фінансової безпеки.

Біографії авторів

  • Михайло Крупка, Львівський національний університет імені Івана Франка

    доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту

  • Володимир Костецький, Західноукраїнський національний університет

    кандидат економічних наук, доцент,

    доцент кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу

Посилання

Бланк І. О. Управління фінансовою стабілізацією підприємства. Київ : Ельга; Ніка-Центр, 2003. 483 с.

Воробйова О. І. Фінансова безпека на мікро- та макрорівнях. Науковий вісник: фінанси, банки, інвестиції. 2012. № 2. С. 6–10.

Втрати українського бізнесу від війни. URL: https://news.finance.ua/ua/vtraty- ukrains-koho-biznesu-vid-viyny

Головко В. О. Характеристика основних форм публічно-приватного партнерства в контексті забезпечення економічної безпеки держави. Причорноморські економічні студії. 2020. Вип. 49. С. 29–33.

Дєєва Н. Е., Хмурова В. В. Публічно-приватне партнерство: інтереси зацікавлених сторін. Економіка України. 2018. № 9. С. 99–111.

Падіння ВВП України за підсумком 2022 року. URL: https://www.me.gov.ua/ News/Detail?lang=uk-UA&id=4470bafb-5243-4cb2-a573-5ba15d9c8107&title=Min ekonomikiPoperedno

Підгайний А. Краще разом: як війна змінює правила державно-приватного партнерства. OpenMind. 2022. URL: https://mind.ua/openmind/20244236- krashche-razom-yak-vijna-zminyue-pravila-derzhavno-privatnogo-partnerstva

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму залучення приватних інвестицій з використанням механізму державно-приватного партнерства для пришвидшення відновлення зруйнованих війною об’єктів та будівництва нових об’єктів, пов’язаних з післявоєнною перебудовою економіки України: Проект Закону від 01.07.2022 р. № 7508. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39902

Про державно-приватне партнерство : Закон України від 01.07.2010 р. № 2404-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2404-17#Text

Стан здійснення державно-приватного партнерства в Україні / Департамент інвестицій, інновацій та інтелектуальної власності Мінекономіки України. URL: https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=9fc90c5e-2f7b-44b2- 8bf1-1ffb7ee1be26&title=StanZdiisnenniaDppVUkraini

Щомісячні опитування підприємств України. URL: https://bank.gov.ua/ua/news/ all/schomisyachni-opituvannya-pidpriyemstv-ukrayini-sichen-2023-roku-15842

Завантаження

Опубліковано

2023-04-25

Номер

Розділ

Статті

Як цитувати

Крупка, Михайло, and Володимир Костецький. “Вплив державно-приватного партнерства на зміцнення фінансової безпеки суб’єктів господарювання”. Вісник Економіки, no. 1, Apr. 2023, pp. 35-49, https://doi.org/10.35774/visnyk2023.01.035.