Контроль за витратами та економією ресурсів у процесі логістичної діяльності будівельних підприємств: методика, організація

Автор(и)

  • Василь Дерій Західноукраїнський національний університет
  • Марія Гуменна-Дерій Західноукраїнський національний університет

DOI:

https://doi.org/10.35774/visnyk2021.01.111

Анотація

Вступ. У процесі управління логістичною діяльністю цих підприємств важлива роль відводиться контролю за витратами та економією ресурсів. Ці складові управління дають змогу постійно відстежувати темпи спорудження житла і виявляти проблеми, що там виникають з метою усунення об’єктивних перешкод, забезпечення дотримання графіків виконання будівельно-монтажних робіт за етапами будівельного процесу, здавання готового житла індивідуальним замовникам у погоджені з ними терміни та з якістю, заявленою у договірних зобов’язаннях.

Мета. Метою статті є критичний аналіз публікацій, присвячених проблемам економічного контролю витрат та економії ресурсів, логістичної діяльності в підприємствах, у тому числі будівельних, та вироблення власної позиції і пропозицій авторів щодо вирішення цих проблем.

Метод (методологія). У процесі дослідження теми використані такі методи: монографічний – з метою вивчення літературних джерел з економічного контролю за витратами й економією ресурсів у процесі логістичної діяльності будівельних підприємств; нормативно-правового забезпечення – з метою виявлення фактів порушень українського законодавства у сфері будівництва і логістичної діяльності; табличний – для побудови таблиці щодо методики аудиторського контролю логістичних витрат та їх економії ресурсів у процесі логістичної діяльності будівельних підприємств тощо.

Результати. Контроль за логістичними витратами (державний і внутрішньогосподарський) та економією (перевитратами) ресурсів у будівельних підприємствах      має здійснюватись у формі спостереження, перевірки, що спрямовані на їхнє раціональне використання ресурсів (будівельних матеріалів та конструкцій, електроенергії, пально-мастильних матеріалів, води тощо), тобто на економію під час здійснення проєктування об’єкта будівництва, підготовки будівельного майданчика до початку капітального будівництва, виконання безпосередньо будівельно-монтажних робіт, здавання-приймання збудованого об’єкта в експлуатацію.

Банкрутство будівельної компанії «Еліта-центр», банку «Аркада», серйозні порушення в діяльності «Укрбуду», невдала реформа ДАБІ, вибух житлового будинку на позняках розкрили гостру проблему в оновленні українського фонду житла. У світі діє відповідна практика, спрямована на захист інтересів людей, що вкладають свої кошти у будівництво житла (у Великобританії, в Ізраїлі, в польщі). Її обов’язково потрібно брати до уваги в Україні.

До роботи в будівельних організаціях (підприємствах) можна залучати на договірних засадах фахівців з аутсортингу, що дасть змогу цим організаціям (підприємствам) зберегти час та зекономити витрати на здійснення логістичних операцій.

Аудит логістичних витрат (зовнішній та внутрішній) та економії ресурсів у процесі логістичної діяльності в будівництві дає змогу встановити причини відхилень від таких витрат і певних посадових осіб, які причетні до цих відхилень у будівельних підприємствах.

Перспективи. перспективними є дослідження, що спрямовані на загальне поліпшення системи економічного контролю за діяльністю будівельних підприємств та кожної їхньої логістичної ланки в умовах розвитку цифрової економіки і подолання наслідків боротьби з COVID-19.

Ключові слова: витрати, ресурси, економія, будівельні підприємства, контроль, методика, організація, бухгалтерський облік, аудит, звітність, логістична діяльність.

Біографії авторів

  • Василь Дерій, Західноукраїнський національний університет

    доктор економічних наук, професор, кафедра обліку і оподаткування,

  • Марія Гуменна-Дерій, Західноукраїнський національний університет
    кандидат економічних наук, докторантка, кафедра обліку і оподаткування

Посилання

Алимов С. А. Основы аудита логистических затрат. Экономические и гуманитарные науки. 2014. № 8 (271). С. 59–65. URL: http://library.oreluniver.ru/ polnotekst/IzvestiyaOrelGTU/ecgum_8_2014.pdf#page=59

Бернацька Н. Застосування логістичного аудиту на підприємстві. розвиток обліку, аналізу і контролю в умовах світових інтеграційних процесів : збірник матеріалів II Всеукр. наук.-практ. Інтернет-конференції «розвиток обліку, аналізу і контролю в умовах світових інтеграційних процесів» / [відповідальний за випуск : проф. Куцик П. О.]. Львів : Видавництво Львівської комерційної академії, 2013. С. 129–131.

Ларина Р. Р. Логистический аудит в обеспечении эффективной деятельности промышленных предприятий. Бизнес информ. 2007. № 3–4. С. 98–102.

Мадяр Р. О. Контроль логістичної діяльності на підприємствах в умовах глобалізації. Економіка та держава. 2018. № 12. С. 31–34. URL: http://www. economy.in.ua/pdf/12_2018/8.pdf.

Назаренко О. Аудит логістичного сегменту діяльності підприємства: складові елементи та пріоритетні напрями. Інвестиції: практика та досвід. 2019. № 11. С. 5–9. URL: http://www.investplan.com.ua/?op=1&z=6688&i=0 DOI: 10.32702/2306-6814.2019.11.5.

Ташбаев Ы. Логистический аудит. Склад & техника: журнал практической логистики. 2005. № 12. URL: https://sitmag.ru/article/10176-logisticheskiy-audit.

Торканюк В. І., Железнякова І. Л., Прижкова О. Ю., Соколов Д. В., Дріль Н. В., Архипенко О. О. Проблеми та шляхи формування перспективних напрямків функціонування будівельного комплексу на основі логістичних систем. URL: https://economy.kname.edu.ua/images/files/konferenc/dec2014/4_6.pdf.

Чухрай Н., Гірна О. Основні аспекти аудиту логістики в системі менеджменту. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». 2008. Вип. № 624. С. 110–116. URL: http://vlp.com.ua/files/17_27.

Міністерство цифрової трансформації показало ознаки корупції в будівельному реєстрі. URL: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/ministerstvo- cifrovoy-transformacii-pokazalo-priznaki-korrupcii-v-stroitelnom-reestre-1380288. html.

Журналісти назвали прізвища найбільш реальних забудовників Львова. URL: https://zaxid.net/zhurnalisti_nazvali_zabudovnikiv_yaki_otrimali_naybilshe_ dozvoliv_na_budivnitstvo_u_lvovi_n1494405.

2020 рік в будівництві: криза, інновації та будівельні скандали. URL: https:// www.epravda.com.ua/columns/2021/01/21/670235/.

Аркада ошукала інвесторі на 13 мільярдів – Кличко. URL: https://www.google. com/search?q=Аркада+ошукала+інвесторі+на+13+мільярдів+–+Кличко&oq=А ркада+ошукала+інвесторі+на+13+мільярдів+–+ Кличко&aqs=chrome..69i57.52 82j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8.

На добудову об’єктів Аркади необхідно близько 7 мільярдів. URL: https://minfin.com.ua/ua/2020/10/10/53777038/?utm_source=facebook&utm_ medium=social&utm_campaign=za-pidrahunkami-kiyivmiskbudu--na-dobudo.

Будівництво житла й шахрайство – чому афера «Еліта-центр» нічому не навчила українців. URL: https://www.dw.com/uk/chomu-afera-elita-tsentr- nichomu-ne-navchyla-ukraintsiv/a-54919007.

Проблемні новобудови: як не втрапити в будівельну аферу. URL: https://minfin. com.ua/ua/realty/articles/problemnye-novostroi-kak-ne-popast-v-stroitelnuyu- aferu/.

Рожкова про проблему недобудов «Аркади»: потрібно змінювати законодавство. URL: https://minfin.com.ua/ua/2020/07/14/48805963/.

Що чекає вкладників Аркади, інвесторів та будівельну галузь. URL: https:// minfin.com.ua/ua/realty/articles/scho-chekae-vkladnikiv-akrkadi-investoriv-ta- budivelnu-galuz/.

Завантаження

Опубліковано

2021-03-01

Номер

Розділ

КОНТРОЛЬ ТА АНАЛІЗ

Як цитувати

Дерій, Василь, and Марія Гуменна-Дерій. “Контроль за витратами та економією ресурсів у процесі логістичної діяльності будівельних підприємств: методика, організація”. Вісник Економіки, no. 1, Mar. 2021, pp. 111–127, https://doi.org/10.35774/visnyk2021.01.111.

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають

1 2 > >>