Концепція інформаційного поля у розвитку облікової науки

Автор(и)

  • Михайло Пушкар Західноукраїнський національного університету

DOI:

https://doi.org/10.35774/visnyk2022.01.143

Анотація

Вступ. Відповідно до теорії наукових революцій Т. Куна, в сучасному обліковому нормативному знанні відбуваються тенденції, які призводять до нагромадження протиріч між досягненнями інформаційних наук та недосконалою практикою отримання інформаційних ресурсів для бізнесу. Це свідчить про необхідність розробки нової парадигми обліку для потреб постіндустріального суспільства.

Мета дослідження полягає у розробці нової концепції облікової науки, в якій центральне місце має належати теоретичному базису, сформованому на основі законів філософії, соціології, теорії інформації, теорії управління, психології, теорії систем, розширенню методів збору й обробки фактів господарської діяльності для отримання інформації про минуле, сучасне, майбутнє положення підприємства в швидко змінюваному середовищі та адаптації до змін, що сприяє його довготривалому існуванню.

Методи дослідження. У статті використано не лише ті методи, які традиційно властиві для обліку, а й ті, що запозичені з інших наук з метою розширення методологічного апарату досліджень облікових проблем – закони діалектики, логіки, історичний та системний методи, аналіз, синтез тощо. Вибір методів передбачає створення концепції управлінського обліку на основі розкриття категорії «інформаційного поля» підприємства, що сприяє розумінню працівниками системи менеджменту, якої додаткової інформації вони потребують для управління і може генерувати для них облікова інформаційна служба. 

Результати роботи автора присвячені проблемі розробки структури концепції управлінського обліку, оскільки сучасні публікації з цієї проблеми ґрунтуються на особистих суб’єктивних уявленнях про моделі управлінського обліку. Крім загальних сентенцій щодо організації й методики ведення обліку витрат і доходів за структурними підрозділами підприємства (центрами витрат), відповідальних осіб (місць чи сфер відповідальності), окремих видів продукції та методів калькулювання, ніяких теоретичних узагальнень такі публікації не наводять.

Настав час розробити (хоча би у першому варіанті) концептуальні основи управлінського обліку, враховуючи типову структуру інформаційного поля, яке можна адаптувати до індивідуальних потреб конкретних підприємств.

Перспективи подальших досліджень проблем управлінського обліку пов’язані з визначенням його меж та методів регламентації в середині підприємства. Цей облік не варто наділяти прогностичною функцією, яку виконує стратегічний облік у системі контролінгу. Його роль скромніша – обслуговування інформаційних потреб менеджерів операційного рівня управління в режимі реального часу.

Ключові слова: облік, управління, управлінський облік, інформація, інформаційне поле, облікова наука.

Біографія автора

  • Михайло Пушкар, Західноукраїнський національного університету
    аспірант кафедри фінансового контролю та аудиту

Посилання

Горелов А. А. истина и смысл. Москва : иФ РАН, 2010. 147 с.

Пачоли Лука. Трактат о счетах и записях; под ред. Я. В. Соколова. Москва : Финансы и статистика, 2001. 368 с.

Соколов Я. В. история развития бухгалтерского учета. Москва : Финансы и статистика, 1985. 367 с.

Пушкар М. С. Національні стандарти бухгалтерського обліку України. Тернопіль : Лілея, 2000. 100 с.

Соколов Я. В. Основы теории бухгалтерского учёта. Москва : Финансы и статистика, 2000. 495 с.

Палій В. Ф. Теория бухгалтерского учёта: современные проблемы. Москва : Бухгалтерский учёт, 2007. 59 с.

Медведєв М. Ю. Экаунтология: компьютерный учёт вместо бухгалтерского. М.: ДМК-Пресс, 2012. 199 с.

Пушкар М. С., Чумаченко М. Г. Ідеальна система обліку: концепція, архітектура, інформація: монографія. Тернопіль : Карт-бланш, 2011. 336 с.

Нападовська Л. В. Управлінський облік: моногр. Дніпропетровськ : Наука і освіта, 2000. 356 с.

Жук В. М. Концепція розвитку бухгалтерського обліку в аграрному секторі економіки; монографія. Київ : ННЦІАЕ, 2009. 648 с.

Малюга Н. М. Бухгалтерський облік в Україні: теорія, методологія, перспективи розвитку: моногр. Житомир : ЖДТУ, 2005. 548 с.

Голов С. Ф. Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку : моногр. Київ : Центр учбової літератури, 2007. 522 с.

Задорожний З.-М. В. Внутрішньогосподарський облік у будівництві. Тернопіль : Економічна думка, 2006. 336 с.

Семанюк В. З. Інформаційна теорія обліку в постіндустріальному суспільстві: моногр. Тернопіль : ТНЕУ, 2018. 392 с.

Бруханський Р. Ф. Облік та аналіз у системі стратегічного менеджменту аграрного підприємництва : моногр. Тернопіль : ТНЕУ, 2014. 384 с.

Куцик П. О. Концепція уніфікованої системи обліку і звітності в корпоративному управлінні : моногр. Львів : ЛТЕУ, 2017. 408 с.

Легенчук С. Ф. Теорія і методологія бухгалтерського обліку в умовах постіндустріальної економіки: моногр. Житомир: ЖДТУ, 2010. 652 с.

Бурдье Пьер. Социальное пространство: поля практики. Сост. и общ. ред., пер. с фр. и послесл. Н. А. Шматко. Ч. 1. Санкт-Петербург : Алетейя, 2007. 507 с.

Emerson H. (1912). The Twelve Principles of Efficiency. New York, The Engineering Magazine.

Эдвинссон Лейф. Корпоративная долгота. Навигация в экономике, основанной на знаниях. Москва : иНФРА-М, 2005. 248 с.

Пушкар М.С., Пушкар М.Р. Інформаційні ресурси для бізнесу: формування та використання : моногр. Тернопіль : Карт-бланш, 2021. 206 с.

Drucker P., (2002). [Managing the Next Society] New York: Truman Talley Books/ St. Martin’s Press.

Завантаження

Опубліковано

2022-06-03

Номер

Розділ

Статті