Методологія виробничого обліку та моделювання управлінської звітності виноробних підприємств
DOI:
https://doi.org/10.35774/Ключові слова:
виноробні підприємства, методологія, бухгалтерський облік, виробничий облік, управлінська звітність, енотуризм, блокчейн, маркетингАнотація
Вступ. Виноробні підприємства функціонують у середовищі з високими вимогами до якості, автентичності та прозорості виробничих процесів, що зумовлює необхідність удосконалення методології виробничого обліку та моделювання управлінської звітності. Зростання значення енотуризму як додаткового джерела доходів і складової маркетингової стратегії посилює потребу в адаптації облікових процедур до специфіки галузі.
Короткий огляд літератури. У науковій літературі досліджуються підходи до організації та методології виробничого обліку в виноробній галузі, моделювання управлінської звітності та інтеграції облікової інформації з аналітичними інструментами. Проте питання комплексного врахування елементів енотуризму та їх відображення в обліковій системі виноробних підприємств досліджено недостатньо.
Мета. Метою статті є аналіз та систематизація методологічних підходів до організації виробничого обліку виноробних підприємств з урахуванням розвитку енотуристичних послуг, а також розробка моделей управлінської звітності для підвищення ефективності контролю витрат і підтримки управлінських рішень.
Методологія. Ґрунується на поєднанні аналізу та синтезу наукових джерел, порівняння та узагальнення практичного досвіду виноробних підприємств України та світу, а також методів моделювання управлінської звітності.
Основні результати дослідження полягають в означенні особливостей виробничого обліку вин, ідентифікації складу елементів витрат енотуризму та їхніх облікових особливостей, розробці структури управлінської звітності виноробних підприємств і формату звіту за центрами витрат. Запропоновані підходи дають змогу забезпечити прозорість інформаційних потоків, підвищити точність облікових даних та інтегрувати їх у процеси стратегічного й оперативного управління.
Висновки. Розглянуто можливість комплексної методології виробничого обліку для забезпечення конкурентоспроможнотсі виноробних підприємств та розвитку енотуристичних послуг.
Перспективи подальших досліджень пов’язані з інтеграцією цифрових технологій, зокрема блокчейн-рішень, у системі облікового відображення та формування управлінської звітності, а також із розробкою галузевих страндартів для обліку енотуристичної діяльності.
Посилання
Ясишена В. В. Удосконалення окремих питань щодо методології бухгалтерського обліку. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. 2020. № 1 (45). С. 124–130. DOI: http://dx.doi.org/10.26642/pbo-2020-1(45)-124-130.
Кузьминський Ю. А. Методологія бухгалтерського обліку в контексті реформування. Фінанси України. 2006. № 8. С. 59–64.
Бутинець Т. А. Документування господарських фактів: теорія, методологія, комп’ютеризація. Житомир : ЖІТІ, 1999. 412 с.
Малюга Н. М. Наукові дослідження в бухгалтерському обліку : навч. посіб.; за ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. Житомир : ПП «Рута», 2003. 476 с.
Гоголь Т. А. Методологія бухгалтерського обліку як напрямок наукових досліджень в інноваційній економіці. Галузева, міжгалузева та регіональна економіка. Вчені записки. 2010. № 14. С. 84–91.
Кіндрацька Л. М. Бухгалтерський облік у банках: методологія і практика. Київ : КНЕУ, 2002. 286 с.
Корягін М. В. Побудова методології бухгалтерського обліку. Економіка та держава. 2018. № 11. С. 27–31.
Садовська І. Б., Божидарнік Т. В., Нагірська К. Є. Бухгалтерський облік : навч. посіб. Київ : ЦУЛ, 2013. 688 с.
Бутинець Ф. Ф., Давидюк Т. В., Канурна З. Ф., Малюга Н. М., Чижевська Л. В. Бухгалтерський управлінський облік : підруч., за ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. Житомир : ПП «Рута», 2005. 480 с.
Малюга Н. М. Концепція розвитку бухгалтерського обліку в Україні теороетико- методологічні основи: Наукова доповідь. Житомирський державний технологічний університет. Житомир : ЖДТУ, 2006. 84 с.
Галузеві стандарти обліку та фінансової звітності : колект. моногр. [В. М. Жук, Ю. С. Бездушна, Б. В. Мельничук та ін.]; за ред. В. М. Жука. Київ : Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», 2015. 368 с.
Виробництво вина: документування, собівартість, бухоблік, звітність. Головбух. 2024. № 3. URL: https://agro.expertus.com.ua/10013291.
Як облікувати продаж продукції виноробства. Головбух. 2024. № 4. URL: https:// agro.expertus.com.ua/10013773.
Марчук У. О. Державний контроль управління українського виноробства на шляху до євроінтеграції. Актуальні питання економічних наук. 2025. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14768236.
Старенька О. М. Внутрішня оперативна звітність як засіб контролю в управлінні промисловим підприємством. Облік і фінанси. 2018. № 4 (82). С. 64–69.
Орєхова А. І. Управлінська звітність як інструмент корпоративного управління та контролю. Підприємництво і торгівля. 2020. № 27. С. 58–61.
Фоміна О. В., Андросенко О. О. Управлінська звітність у забезпеченні ефективності діяльності логістичних підприємств. Економіка та суспільство. 2025. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-9.
Бєлозерцев В. С., Михалочкіна М. О. Удосконалення організації обліку витрат на збут для забезпечення ефективного управління збутовими витратами промислового підприємства. Економіка, фінанси, право. 2019. № 11/1. С. 6–10. DOI: https://doi.org/10.37634/efp.2019.11(1).1.
Беженар І. Сучасний стан і перспективи розвитку виноробної промисловості в Україні: виклики воєнного стану, євроінтеграція. Бухгалтерський облік, контроль та аналіз в умовах інституційних змін: Збірник наукових праць VIІ Всеукраїнської науково-практичної конференції. 31 жовтня 2024 р., м. Полтава, Полтавський державний аграрний університет. Полтава : ПДАУ, 2024. С. 25–27.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Вісник Економіки

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

