Бухгалтерський облік – складова практичної економічної теорії

Автор(и)

  • Григорій Журавель Західноукраїнський національний університет
  • Микола Шинкарик Західноукраїнський національний університет
  • Святослав Питель Західноукраїнський національний університет

DOI:

https://doi.org/10.35774/visnyk2023.01.121

Анотація

Вступ.   Господарський облік як галузь людської діяльності пройшов багатовікову історію свого розвитку. розвиток обліку в напрямку формування саме бухгалтерського обліку – це результат розвитку виробничих відносин та продуктивних сил. Відповідно до цього, виникнення і формування бухгалтерської професії відбувалося протягом довготривалого природного розподілу суспільної праці. Очевидно, це обґрунтовується тим, що з допомогою бухгалтерського обліку забезпечуються потреби власників у достовірній та об’єктивній інформації про справедливу вартість доходів, витрат, активів, зобов’язань, капіталу і держави, про утворення та розподіл національного доходу, створеного суб’єктами господарювання, формування важливих мікро- і макроекономічних показників.

Мета статті – актуалізувати значення бухгалтерського обліку з огляду на історичну оцінку його впливу на розвиток світової економіки, уточнити теоретичні основи розвитку облікової науки із використанням положень економічної теорії.

Методи дослідження. Для досягнення визначеної мети використано методи, що базуються на теоретичному узагальнені, систематизації, діалектичному підході до наукового пізнання економічних явищ і процесів, що вивчаються економічною теорією, що дало змогу розкрити взаємозв’язок бухгалтерського обліку з економічною теорією й іншими науками, а також відобразити дію економічних законів на результати діяльності суб’єктів господарювання, визначити напрямки подальших досліджень.

Результати. Систематизовано та проаналізовано історичні підходи провідних вчених-економістів до ролі бухгалтерського обліку у розвитку продуктивних сил і виробничих відносин. розглянуто методологічні складові розвитку бухгалтерського обліку, його зв’язок з економічною теорією, вимогами дії економічних законів, іншими фундаментальними та прикладними науками. Зазначено, що у зв’язку з широким використанням у бухгалтерському обліку цифрових інформаційних технологій важливе значення має використання загальноматематичних і природничих наук. Зроблено висновок про те, що бухгалтерський облік – це практична частина економічної теорії. Згідно з вимогами основного економічного закону запропоновано внести зміни до чинного порядку відображення доходів та ПДВ у системі бухгалтерського обліку. Впровадження вироблених рекомендацій забезпечить більш ефективну діяльність суб’єктів господарювання через покращення їхнього фінансового стану і підвищить наповнюваність Державного бюджету.

Перспективи подальших досліджень. подальші дослідження важливо зосередити на поглибленні взаємозв’язків економічної теорії з методологією і чинною методикою бухгалтерського обліку.

Ключові слова: економічні закони, інформаційні технології, фундаментальні і прикладні науки, економічна політика, облікові процеси, податки, доходи та витрати, результати діяльності, суб’єкти господарювання.

 

Біографії авторів

  • Григорій Журавель, Західноукраїнський національний університет
    кандидат економічних наук, професор, професор кафедри обліку і оподаткування
  • Микола Шинкарик, Західноукраїнський національний університет
    кандидат фізико-математичних наук, доцент, перший проректор
  • Святослав Питель, Західноукраїнський національний університет

    кандидат економічних наук, доцент,

    директор Навчально-наукового інституту новітніх освітніх технологій

Посилання

Жиглей І. В. Політична економія як методологічний фундамент бухгалтерського обліку на шляху подолання соціальної кризи. Вісник ЖДТУ: Економіка, управління та адміністрування. Серія : Економічні науки. № 4 (50). 2009. С. 45–47.

Словник бухгалтерських термінів. URL: https://vlp.com.ua/files/120650_ peredmova.pdf.

Жук В. М. Наукова гіпотеза трактування бухгалтерського обліку як соціально- економічного інституту. URL: https://magazine.faaf.org.ua/naukova-gipoteza- traktuvannya-buhgalterskogo-obliku-yak-socialno-ekonomichnogo-institutu.html

Історія економічних вчень : підруч. ; за ред. В. Д. Базилевича. Київ : Знання, 2004. 1300 с.

Амбівалентність і мімікрія облікової теорії : моногр. Журавель Г. П., Клевець В. Б., Олійничук В. М., Хомин П. Я.; [за наук. ред. д. е. н., проф. П. Я. Хомина]. Тернопіль : ТНЕУ. 2013. 474 с.

Всеукраїнський бухгалтерський клуб «Баланс». URL: https:// vbc.balance/photo s/a.145984632116000/1109553255759128

Бондар М. І. Обліково-аналітична інформація в управлінні інвестиційною діяльністю підприємства. Формування ринкової економіки: зб. наук. праць КНЕУ. 2017. Вип. 17. С. 363–375.

Бутинець Ф. Ф. Ще раз про бухгалтерський облік як науку. Бухгалтерський облік і аудит. 2005. № 10. С. 20–29.

Голов С. Роль економічних теорій у подальшому розвитку бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облік і аудит. 2013. № 8. С. 3–9.

Дерій В. А. Витрати на збут у системі обліку й аналізу невиробничих витрат. Облік і фінанси. 2013. № 4 (62). С. 20–23.

Жук В. М. Інституціальна теорія бухгалтерського обліку: відповідь на виклики сучасності. Бухгалтерський облік і аудит. 2015. № 8–9. С. 14–23.

Задорожний З.-М. В. Актуальні проблеми бухгалтерського обліку в Україні. Економічний аналіз. Тернопіль. 2010. Вип. 6. С. 163–169.

Кірейцев Г. Г. Глобальні процеси і актуалізація оновлення методології обліку. Зб. наук. праць ВНАУ. Серія : Економічні науки. 2013. № 3 (80). С. 91–103.

Крупка Я. Д. Облік інвестицій : моногр. Тернопіль : Економічна думка, 2001. 302 с.

Легенчук С. Ф. Теорія і методологія бухгалтерського обліку в умовах постіндустріальної економіки : моногр. Житомир : ЖДТУ. 2010. 652 с.

Загородній А., Куньч З., Партин Г. Облік, аналіз, аудит: Словник афоризмів і цитат. Львів : Вид-во Львівської політехніки, 2020. 184 с.

Щетинін А. І. Політична економія : підруч. Київ : Центр учбової літератури. 2011. 480 с.

Економічні категорії, закони та принципи. Пізнання і використання економічних законів. URL: https://pidru4niki.com/1529052739909/politekonomiya/ekonomichni_ kategoriyi_zakoni_printsipi_piznannya_vikoristannya_ekonomichnih_zakoniv

Сльозко Т. М. Формування ринкової економіки. URL: https://core. ac.uk>download>pdf

Система економічних законів: механізм дії та механізм використання. URL: http://referat-ok.com.ua/work/sistema-ekonomichnih-zakoniv-mehaniz/

Журавель Г., Питель С. Про формування податку на додану вартість. перспективи розвитку освіти, науки і бізнесу в глобальному середовищі: матеріали VIII Міжнар. наук.-практ. конф. Тернопіль, 23 жовтня 2020 р. 2020. 292 с.

Журавель Г. П., Питель С. В. Податок на додану вартість: теорія і методика формування і облікового забезпечення. В кн.: Стан і перспективи розвитку бухгалтерського і управлінського обліку в умовах глобалізації : моногр. / [З.- М. В. Задорожний, Я. Д. Крупка та ін.]: за наук. ред. д. е. н., проф. З.-М. В. Задорожного. Тернопіль : ВПЦ «Університетська думка». 2020. 295 с.

Метелиця В. М. Вплив економічних теорій на формування професії бухгалтера. Облік і фінанси АпК. 2011. № 4. С. 46–50.

Завантаження

Опубліковано

2023-04-25

Номер

Розділ

Статті

Як цитувати

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають