СТАНДАРТИЗАЦІЯ І СЕРТИФІКАЦІЯ - ЗАПОРУКА ЯКОСТІ НОВОГО ТОВАРУ
Ключові слова:
відповідність, конкурентоспроможність, нормативні документи, потреба, сертифікація, система якості, споживач, стандартизація, товар, якістьАнотація
Досліджено стадії життєвого циклу товару, на яких забезпечується якість продукції Розглянуто основні складові системи якості у виробничому процесі нового продукту. Показано важливість використання стандартизації і сертифікації для досягнення максимальної якості та конкурентоспроможності нової продукції.
Посилання
Бичківський Р. В. Метрологія, стандартизація, управління якістю і сертифікація: [Підручник]/Р. В. Бичківський, П. Г. Столярчук, П. Р. Гамула. - 2-ге вид., випр. і доп. - Л. : Національного університету «Львівська політехніка», 2004. - С. 560.
Голінка І. Розвиток стандартизації на міжнародному, регіональному та національному рівнях/1. Голінка //Стандартизація, сертифікація, якість. - 2009. - № 1. - С. 11-17.
Горілки і горілки особливі. Технічні умови: ДСТУ4256-2003 - [Чинний від 2003¬11-28]. - К.: Держспоживстандарт України. - (Національністандарти України).
Друзюк В. Система управління якістю - інвестиція в майбутнє /В. Друзюк, О. Федак//Стандартизація, сертифікація, якість. - 2009. - № 1. - С. 51-54.
Закон України «Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами» // Відомості Верховної Ради України. - Офіційне видання. - 1997. - № 45. - С. 286.
Закон України «Про підтвердження відповідності» //Відомості Верховної Ради України. - Офіційне видання. - 2001. - № 32. - С. 169.
Закон України «Про стандартизацію» // Відомості Верховної Ради України. - Офіційне видання. - 2001. - № 31. - С. 145.
Зіміна Г. К. Стандартизація систем управління якістю, згідно стандартів серіїІБО 9000:2000 (у схемах): [Навч.-практ. посіб.]/Г. К. Зіміна. - К.: Школа Адм. Упр. Зіміної, 2003. - С. 256.
Міжнародний стандарт ІБО 8402. «Якість. Словник».
Окрепилов В. В. Всеобщее управление качеством [Книга 1] / Владимир Валентинович Окрепилов. - СПб.: УЖЭФ, 1996. - С. 330.
Окрошко Н. Якість як єдиний шлях до виживання /Н. Окрошко //Економіка України. - 1998. - № 2. - С. 83-85.
Основи стандартизації, сертифікації та ідентифікації товарів: [Підручник] /В. І. Павлов, О. В. Мишко, І. В. Опьонова, Н. В. Павліха. - К: Кондор, 2004. - С. 230.
Пиво. Загальні технічні умови: ДСТУ3888-99 - [Чинний від 2000-01-01]. - К.: Держспоживстандарт України. - (Національні стандарти України).
Хміль ароматичний. Загальні технічні умови: ДСТУ4098.1(2)-2002 - Чинний від 2002-01-01]. - К.: Держспоживстандарт України. - (Національні стандарти України).
Ячмінь. Технічні умови : ДСТУ 3769-98 - [Чинний від 1998-01-07]. — К. : Держспоживстандарт України. - (Національні стандарти України).