ОРГАНІЧНЕ АГРОВИРОБНИЦТВО УКРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА ВИКЛИКИ ІНСТИТУЦІОНАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Автор(и)

  • Оксана Шумейко к. е. н., доцент кафедри економіки підприємств і корпорацій, Тернопільський національний економічний університет

Ключові слова:

органічне агровиробництво, органічна продукція, стандартизація, земельні угіддя, конверсія, сертифікаційні установи, центр акредитації, інститути, інституції

Анотація

Розкрито основні тенденції розвитку органічного агровиробництва в Україні, яке розглядається як альтернативна модель ведення сільського господарства у контексті поліпшення якості природної родючості ґрунтів, розширення виробництва органічної продукції для повноцінного і безпечного здорового харчування людей та збереження довкілля.

Досліджено динаміку зростання обсягів сертифікованих земельних угідь в органічному агровиробництві та їх частки в загальній земельній площі сільсько­господарських угідь України. Встановлено, що за 2002-201Зрр. площа органічних земель зросла майже в дев’ять разів.

Порівняльний аналіз темпів змін кількості вітчизняних сертифікованих органічних підприємств за досліджуваний період показав, що їхня чисельність зросла майже в сім разів, а показник середнього розміру органічного господарства стрімко знизився більш як в три рази.

Сучасна модель сертифікованого органічного сільського господарства формується в двох основних напрямах. Перший-підприємницький, представлений великими і середніми господарськими структурами, створеними на базі земельних і майнових паїв колишніх членів колективних сільськогосподарських підприємств, які орієнтовані на одержання максимального прибутку і забезпечення органічною продукцією внутрішнього агропродовольного ринку. Підприємства першого напряму концентрують діяльність на розширенні обсягів експорту органічної продукції в країни, які здійснюють сертифікацію виробництва (ЄС, Швейцарія, Японія та ін.). Другий напрям розвивають зебільшого фермерські господарства, які належать до групи малого агробізнесу.

Встановлено, що вітчизняний парадокс у намірах органічних господарств нарощувати виробництво органічної продукції полягає насамперед в обмеженому інституційному розвитку органів державної влади як на національному, так і на регіональному рівнях, відсутності координації між ними, чітких та прозорих правил і процедур щодо функціонування органічного сектору в Україні.

В сучасних умовах функціонування зони вільної торгівлі України з країнами ЄС суттєвою перешкодою є те, що українське законодавство не гармонізоване у сфері органічної продукції з правовим полем ЄС щодо органічного агровиробництва.

Запропоновано модель інституцій та механізмів розвитку і регулювання вітчизняного агровиробництва. Впровадження національної системи контролю й сертифікації органічного агровиробництва сприятиме утвердженню ефективної моделі інституціонального забезпечення органічного сектору, який зорієнтований на інноваційний шлях розвитку аграрного сектору України.

Посилання

Артиш В. І. Розвиток світового ринку органічної продукції/ В. І. Артиш // Економіка АПК. - 2010. -№3.~ С. 113-116.

Гармашов В. В. До питання органічного сільськогосподарського виробництва в Україні/В. В. Гармашов, О. В. Фомічова // Вісник аграрної науки. - 2010. - № 7. - С. 11-16.

Зінчук Т. О. Європейська інтеграція: проблеми адаптації аграрного сектора економіки: моногр. /Т.О. Зінчук. - Житомир: ДВНЗ “Державний агроекологічний університет”, 2008. -384 с.

Кобець М. І. Органічне землеробство в контексті сталого розвитку / М. І. Кобець//Проект “Аграрна політика для людського розвитку”. Актуальні питання аграрної політики: зб. робіт 2003-2004. - № 11. - С. 106-132.

Довідник стандартів ЄС щодо регулювання органічного виробництва та маркування органічних продуктів. Кн. 2 / [редкол. Є. Милованова та ін.] - Львів: ЛА “Піраміда”, 2008. - 204 с.

Попова О. Л. Сталий розвиток агросфери: політика і механізми/О. Л. Попова //НАН України, Ін-т екон. та прогнозує. - К., 2009. - 352 с.

Рудницька О. В. Ринок продукції органічного землеробства в Україні / О. В. Рудницька //Агроінком. - 2006. - № 1. - С. 31-34.

Тринько Р І. Продовольча безпека: аналітична діагностика : моногр. / P. І. Тринько. - Львів, 2010.- 168 с.

Шубравська О. В. Сільськогосподарське виробництво України: нові можливості та виклики розвитку/О. В. Шубравська //Економіка України. -2015.- № 5 (642)- С. 40-51.

Офіційний сайт Федерації органічного руху України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: www. organic, com. uа

Доповідь Державної служби статистики України від 28.04.2014 р. № 06.2¬07/109-14. “Сільське господарство України 2013” [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www. ukrstat.gov. иа/

Про виробництво та обіг органічної cільськогосподарської продукції та сировини: Закон України від 03.09.2013 р. № 425 - VIІ //Гэпос України. - 2013. - № 188.

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://uk.wikipedia.org

Майбутнє України - за органічним виробництвом//Урядовий кур’єр. - 2008. - № 61. - С. 8.

Дудар О. Т. Екологічне сільське господарство Польщі: тенденції розвитку, система контролю та сертифікації/ О. Т. Дудар//Економіка АПК. - 2013. - № 9. - С. 105-112.

References

Artysh V. I. The development of the world market of organic products / V. I.Artysh// Economy AIC. - 2010. -№3.-P. 113-116.

Garmashov V. V. On the issue of organic agricultural production in Ukraine / V. V. Garmashov, A. V. Fomicheva // Visn. agar. Science - 2010. -№7.~ S. 11-16.

Т. O. Zinchuk European integration: problems of adaptation of the agricultural sector: monograph/Т. O. Zinchuk. - Exactly: SHEE “State Agroecological University”, 2008.-384 p.

Kobes М. I. Organic farming in the context of sustainable development / М. I. Kobets //“Agrarian Policy for Human Development”. Current issues of Agrarian Policy: Collected Works 2003-2004. - № 11. - P. 106-132.

Reference standards EU regulation of organic production and labeling of organic products. Book 2 /[Redkol. E. Milovanov and others.] - Lviv: LA “Pyramid”, 2008. - 204 p.

Popov A. L. Agrosphere Sustainable development: policy and mechanisms / O. L. Popov //NAS of Ukraine, Institute of Economics and prohnozuv. -K.: 2009. - 352 p.

RudnytskaA. V. The market of products of organic farming in Ukraine /0. Rudnytska // Ahroinkom. - 2006. - №1. - P. 31-34.

Trynko R.l. Food security: analytical diagnostics. Monograph. - Lviv, 2010. - 168 p.

ShubravskaA. V. Agricultural production Ukraine: new opportunities and challenges of development / О. V. Shubravska // Economics of Ukraine. - Number 2015. 5 (642). - P. 40-51.

Official Site Organic Federation of Ukraine [electronic resource]. - Access: www. organic, com. ua

The report of the State Statistics Service of Ukraine of 04.28.2014 p. № 06.2-07/ 109-14. “Farming Ukraine 2013”.

[Electronic resource]. - Access: http:// www.ukrstat.gov. ua/

On the production and turnover of organic agricultural products and raw materials: the Law of Ukraine from 03.09.2013r. Number 425 - VII. - Voice of Ukraine. - 2013. - № 188.

The Association Agreement between Ukraine and the European Union [electronic resource]. - Access: https://uk.wikipedia.org

The future of Ukraine - for organic production // Governmental Courier. - 2008. - № 61. -P. 8.

Dudar O. T Organic agriculture Poland: trends, control and certification / O.T Du- dar // Economy А/С. -№9.~ 2013. - S. 105-112.

Завантаження

Номер

Розділ

НАЦІОНАЛЬНА ТА РЕГІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА

Як цитувати

Шумейко, Оксана. “ОРГАНІЧНЕ АГРОВИРОБНИЦТВО УКРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА ВИКЛИКИ ІНСТИТУЦІОНАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ”. Вісник Економіки, no. 2, Sept. 2017, pp. 33-42, https://visnykj.wunu.edu.ua/index.php/visnykj/article/view/686.

Схожі статті

1-10 з 106

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.