ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ І РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО АГРОВИРОБНИЦТВА
Ключові слова:
органічне агровиробництво, екологічно чиста продукція, сертифікація, агропродовольчий ринок, сталий розвиток аграрного сектора, міжнародні екологічні стандарти, конкурентоспроможність продукції, збереження довкілля.Анотація
Розкрито роль і значення органічного виробництва у світовій системі сільського
господарства та серед споживачів екологічно чистих продуктів харчування, проведено аналіз рівня його розвитку в економічно розвинутих країнах та передумов формування в Україні. Обґрунтовано пріоритети від органічного агровиробництва для забезпечення сталого розвитку вітчизняного аграрного сектора.
Посилання
Runowski H. 1996. Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego. Wydawnictwo SGGW. Warszawa. – 286 s.
Organic Agriculture and Food Security (IFOAM Dossier 1, 2002). Інтернет-ресурс: www.ifoam.org
Сохнич А. Я., Соловій І. П., Саврук Я. М. Розвиток ринку екологічно чистої продукції сільського господарства в Україні // Економіка АПК. – 2008. – № 10. – С. 92–98.
Трегобчук В. М., Пасхавер Б. Й., Юзефович А. Е. та ін. Про довгострокову стратегію сталого розвитку агропромислового комплексу // Економіка АПК. – 2005. – № 7. – С. 3–11.
M. Yussefi and H. Willer The World of Organic Agriculture 2005: Statistics and Future Prospects. Інтернет-ресурс:www.ifoam.org
Довідник стандартів ЄС щодо регулювання органічного виробництва та маркування органічних продуктів / За ред. Милованова Є. та ін. – Львів: ЛА “Піраміда”, 2008. – 204 с.
Бородачева Н. Органическое производство в Украине // Агроперспектива. – 2005. – № 1. – С. 49–52.
Прадун В. П. Сталий розвиток регіональних агропромислових комплексів / НАН України. Об’єдн. ін-т економіки: Відп. ред. В. М. Трегобчук. – Київ, 2005. – 256 с.